Ljubljana - svjetska prijestolnica knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom UNESCO-a Ljubljana danas preuzima pocasni naslov Svjetske prijestolnice knjige na godinu dana, a tijekom tog razdoblja u glavnom gradu Slovenije ce biti održano više od 500 kulturnih dogadanja.

Ljubljana je ugledni naslov osvojila pobijedivši u oštroj konkurenciji u kojoj su još bili Bec, Sankt Peterburg, Wellington, Guadalajara, Lisabon i Riga.

Naslov svjetske prijestolnice knjige dodijeljuje se od 2001. godine, a od tada su ga nosili Madrid, Aleksandrija, New Delhi, Antwerpen, Montreal, Torino, Bogota, Amsterdam i Bejrut. Program projekta Ljubljana - Svjetska prijestolnica knjige održavat ce se na lokalnoj, nacionalnoj i medunarodnoj razini.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova podsjeca da su Ujedinjeni narodi 2010. godinu proglasili Medunarodnom godinom zbližavanja kultura, pri cemu knjiga ima nenadomjestivu ulogu oruda za borbu protiv predrasuda i nepovjerenja medu razlicitim kulturama.

Ljubljana ce 3. svibnja postati pozornica festivala Literature svijeta «Fabula 2010», što ce ga otvoriti rumunjsko-njemacka nobelovka Herta Müller, uz sudjelovanje Jonathana Franzena (SAD), Davida Grossmana (Izrael), Michaela Viewegha (Ceška), Richarda Flanagana (Australija) i Daniela Kehlmanna (Njemacka).

Za citatelje je posebno atraktivan projekt «Knjiga za svakoga», u sklopu kojeg ce se nuditi vrhunska literarna djela za tri eura, nastojeci stvoriti dojam da je kultura - a ne samo knjiga - dostupna svima, a ne samo eliti.


Podijeli: Facebook Twiter