Ljubljana: Protuprosvjed Janšinih pristaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pristaše slovenskog premijera Janeza Janše okupile su se u petak na Kongresnom trgu u Ljubljani, na manifestaciji kojom prosvjeduju protiv pokušaja "rušenja" njegove vlade.

Službeni organizator skupa, civilna udruga Zbor za republiku, procjenjuje da se okupilo oko 12.000 Janšinih simpatizera i članova njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) iz cijele države, a u Ljubljanu su stigli autobusima. Očekuje se da će se videoporukom sudionicima skupa obratiti i sam Janša, koji se nalazi u Bruxellesu na summitu predsjednika vlada EU-a.

Popodne će se na istom mjestu održati i Facebook prosvjed protiv Janšine vlade i "političkih elita", no organizatori jutrošnjeg prosvjeda tvrde da su prosvjedi koji traju već više od dva mjeseca usmjereni najviše na destabilizaciju Janšine vlade, što je dovelo do raspada njegove vladajuće koalicije.

Policija je ovih dana objavila da ne očekuje sukobe između Janšinih pristaša i protivnika iako se dva skupa održavaju s malim vremenskim odmakom i na istom mjestu, ali će u slučaju potrebe intervenirati i razdvojiti ih.

Najavljujući prosvjed koji je počeo u 11 sati Janšini pristaše izjavili su da se zauzimaju za kulturu političkog dijaloga i afirmaciju pravne države te da vladu ne može smjenjivati "ulica" ni "politički linč". Navode da su uvjereni da je s tim ciljem objavljeno izvješće protukorupcijske komisije, po kojemu je Janša utajio dio imovine koju je stekao dok je obavljao državne dužnosti, što dodatno potiče pozive da bi morao dati ostavku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter