Ljubljana pod vodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon velikih kiša koje su u petak i subotu zahvatile Sloveniju mnoge su se rijeke izlile iz korita, narocito u zapadnim, sjeveroistocnim i središnjim dijelovima zemlje. U zemlji je na snazi najviša, crvena opasnost od poplava, koje su najvece štete prouzrocile na podrucju Ljubljane, gdje su neka gradska podrucja pod vodom, kao i Celja, Laškog i Ajdovšcine.

Voda na ulicama glavnog grada Slovenije prouzrocila je štetu na transformatorskim postajama u Vicu, zbog cega je nekoliko tisuca Ljubljancana ostalo bez struje. Tridesetak cesta širom zemlje je poplavljeno i zatvoreno, a poplavljena su i polja i brojni objekti, zbog cega su na terenu sve raspoložive snage Civilne zaštite i vatrogasne postrojbe, koje pomažu u zaštiti ljudi i imovine.

Poplavljen je i slovenski Upravni sud, koji je privremeno preseljen na novu lokaciju. Gradani se pozivaju da ne odlaze na poplavljena podrucja, jer ona mogu biti smrtno opasna, a nadležne službe upozoravaju i na povecanu pozornost od odrona.

U subotu ujutro najkriticnije je bilo na podrucju Celja, gdje se iz korita izlila rijeka Savinja i poplavila cestu Celje - Zidani Most. Poplave su izazvale velike gospodarske štete u Zagorju ob Savi, gdje je poplavljeno više tvornica i stambenih zgrada i evakuirano je nekoliko obitelji. Slicno je bilo i na podrucju Ajdovšcine na zapadu zemlje.

Tridesetak cesta širom zemlje zatvoreno je za promet, u nekim krajevima preporuca se prekuhavanje vode za pice, a meteorolozi najavljuju da ce se obilnije padaline nastaviti sve do nedjelje poslijepodne.


Podijeli: Facebook Twiter