Ljubljana: Otvoren 26. filmski festival LIFFE

'Obiteljski film' Olma Omerze otvorio festival
'Obiteljski film' Olma Omerze otvorio festival

Stotinjak filmova novije svjetske produkcije bit će prikazano na 26. filmskom festivalu u Ljubljani, koji se od jučer održava u Cankarevom domu. Festivalski filmovi će se, osim u glavnom festivalskom centru u Cankarevom domu, do 22. studenog prikazivati i u drugim ljubljanskim kinima, a jedan dio programa i u Mariboru. Otvorenje festivala pripalo je premijeri "Obiteljskog filma", a riječ je o drugom cjelovečernjem filmu mladog slovenskog režisera Olma Omerze, koji živi i radi u Češkoj.

Stogodišnjica pronalaska Technicolora

Programski direktor festivala Simon Popek iskazao je posebnu pažnju obilježavanju stogodišnjice pronalaska Technicolora. Tehnička inovacija koja je sedmoj umjetnosti od 1915. godine donijela boje. Petnaestak izabranih filmova u sekciji Retrospektiva (Fantom iz opere, Afrička kraljica, Niagara i mnogi drugi) prikazivat će se s 35-milimetarske filmske vrpce, kako bi bio vidljiv razvoj tehnike u boji, a tijekom vremena filmovi su ostali još uvijek gledljivi.

Autorska Retrospektiva posvećena je ikoni američkog indie filma, "pragmatičnom filozofu'" Halu Hartleyju. Povod za tu retrospektivu je njegov zadnji film "Ned Rifle", koji je prikazan ove godine i na Pulskom filmskom festivalu.

Glavna natjecateljska sekcija Perspektive donosi filmove koji su prvi ili drugi cjelovečernji filmovi pretežno mladih autora. Među njima izdvojimo "Obiteljski film" Olma Omerze, zatim u Sarajevu nagrađenu dramu turske redateljice Deniz Gamze Ergüven "Mustang", koja tematizira odrastanje žena u muslimanskom svijetu, američki film "James White" u režiji  Josha Monda, introspektivnu studiju pojedinca, "Saulov sin" Lászla Nemesa, nagrađen u Cannesu velikom nagradom žirija, talijanski antropološki esej "Kreiranje smisla" Simona Rapisarda Casanove. Perspektive ocjenjuju Zvonimir Jurić iz Hrvatske, Srđan Vuletić iz Bosne i Hercegovine i Marko Naberšnik iz Slovenije.

Festivalski pobjednici i premijere

Hrvatski predstavnik "Zvizdan" Dalibora Matanića bit će prikazan u sekciji Pretpremijere, inače najpopularnijoj sekciji festivala. U istoj će sekciji biti prikazani i: "Macbeth", literarni klasik i nova adaptacija Shakespeara u režiji Justina Kurzela. Uz ostale Nanni Moretti predstavlja svoj zadnji film "Moja mama", zatim Luca Guadagnino "Nemirnu obalu" s Tildom Swinton i Ralphom Fiennesom u glavnim ulogama, a tu je i Paolo Sorrentino s filmom "Mladost". Izdvojimo i velikog pobjednika festivala u Cannesu, dramu s migrantskom tematikom "Dheepan" u režiji Jacquesa Audiarda, koja je također prikazana ovog ljeta u Puli. Slovenski predstavnik je film "Dom" Metoda Pevca, višestruko nagrađivan dokumentarac na ovogodišnjem Festivalu Slovenskog Filma.

Kao najnetipičniji film ovog festivala označen je cjelovečernji dokumentarac "Vučji čopor", kojega  potpisuje Crystal Moselle. Film je dobitnik velike nagrade žirija u Sundanceu, a tematizira  istiniti događaj, odrastanja sedmorice braće u socijalnom stanu na Manhattanu, koji osim gledanja filmova nemaju nikakvih kontakata s vanjskim svijetom.

U sekciji kratkometražnih filmova bit će prikazano 16 kratkih filmova koje ocjenjuju Bojana Bregar (Slovenija), Milan Milosavljević (Srbija) i Anja Kučko Braun (Hrvatska). U selekciji su i hrvatski filmovi: "Piknik" Jure Pavlovića i slovensko-hrvatska koprodukcija "The Runner" Petra Cerovšeka, Nataše Čiča i Tome Zidića. 

Kandidati za nagradu LUX

Na programu su i tri filma koji su kandidati za nagradu LUX, filmsko priznanje europskog parlamenta za 2015. godinu. To su prvijenci: "Mediterranea" u režiji Jonasa Carpignana, "Lekcija/Urok" Kristine Grozeve i Petra Valchanova i "Mustang". Filmovi promoviraju europsku kinematografiju i potiču na raspravu o aktualnim društvenim temama: migracije, obrazovanje, položaj žena u tradicionalnim sredinama. Sva tri filma bit će prikazana i na Zagreb Film Festivalu. (Karmen MEDICA)


Podijeli: Facebook Twiter