Ljubljana čita na Sajmu u Puli

S konferencije za novinare: Renata Zamida, Mateja Demšič, Magdalena Vodopija i Vladimir Torbica
S konferencije za novinare: Renata Zamida, Mateja Demšič, Magdalena Vodopija i Vladimir Torbica

U Gradskoj vijećnici Grada Ljubljane jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji regionalni program 22. Sa(n)jam knjige u Istri – Ljubljana bere, odnosno Ljubljana čita.

Prema informacija iz Udruge Sa(n)jam knjige u Istri prisutne je pozdravio ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, a budući da se program Ljubljana bere ostvaruje uz veliku potporu Grada Ljubljane i ljubljanske Javne agencije za knjigu, predstavnicima medija obratila pročelnica za kulturu Grada Ljubljane Mateja Demšič. Ona je istaknula da je Odjelu za kulturu Grada Ljubljane iznimno drago što će se ljubljanska kulturna scena predstaviti upravo u sklopu pulskog Sajma knjige, kojeg smatraju manifestacijom od izuzetne kvalitete i značaja.

Sveobuhvatno predstavljanje

Istaknula je i da se u stvaranje i predstavljanje ljubljanskog programa u Puli uključile zaista važne ljubljanske institucije i pojedinci. Prije svega naglasila je partnerstvo s Javnom agencijom za knjigu – agencijom koja brine o promociji ljubljanskih književnika u svijetu, ali i doprinos Turističke zajednice Grada Ljubljane i njihovog identitetskog znaka Okusi Ljubljane te Ljubljanski potniški promet – koji će u Puli prevoziti građane i posjetitelje Sajma.

Direktorica pulskog Sajma, Magdalena Vodopija, naglasila je kako uz tematsko opredjeljenje, Pulski festival knjiga i autora svake godine želi na osobiti način predstaviti i upoznati određenu regiju, određeni grad i njihov kulturni milje. Ove godine uz glavnu temu Transatlatik – koja u središte pažnje postavlja portugalsku književnost i književnosti koje povezuje portugalski jezik, poput brazilske i dijela afričke, na sveobuhvatan način predstavlja literarnu i kulturnu scenu grada Ljubljane i u Pulu dovodi istaknuta imena koja zadužuju ljubljansku književnost i umjetnost. Velik i sadržajno snažan program Ljubljana bere odvijat će se tijekom svih jedanaest dana 22. Sajma, od 1. do 11. prosinca 2016., i, prema najavi zasigurno će ostati zapamćen kao najambiciozniji regionalni program koji se gotovo ravnopravno odvija uz glavnu temu Sajma.

Renomirani autori

Magdalena Vodopija posebno je izdvojila poeziju, kao izuzetno zastupljenu u ovogodišnjem programu Sajma. Nastupit će slovenski bardovi Zoran Predin i Svetlana Makarovič, a tu je i poseban program hommage slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu.

Glavna selektorica programa Ljubljana bere, Renata Zamida iz Javne agencije za knjigu, predstavila je ljubljanski program u kojem će sudjelovati otprilike 20 renomiranih slovenskih autora te naglasila kako je čitava ideja bila da se predstavi ne samo literarna scena, već šira umjetnička scena Ljubljane i Slovenije, da se predstavi Slovenija u malom na različite načine.

Slovenski autori će u program biti uključeni od Nultog dana Sajma, onog posvećenog knjižničarima i struci, kada će se predstaviti glumica i književnica Maja Gal Štromar. Program predstavlja ne samo književnu, već i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. U Puli će se predstaviti književnici: Goran Vojnović, Mojca Kumedrej, Svetlana Slapšak, Boštjan Videmšek, Agata Tomažič i Sebastijan Pregelj, a tu će biti i Klemen Košir, autor knjiga o hrani, koji će predstaviti knjigu "Plava: knjiga o plavi ribi", koja je prošle godine proglašena najljepšom slovenskom knjigom. Posebno je istaknula program Noć pulskih galerija (s Okusom Ljubljane) u sklopu kojeg se predstavljaju slovenski umjetnici u pulskim galerijama: kultna slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. Najavila je kako će službeno otvorenje programa Ljubljana bere na 22. Sajmu biti u sklopu otvorenja programa Laibach Kunst Machine – izložbe i glazbenog performansa kolektiva Laibach u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca. Ljubljanski program počinje glazbom, a na taj način će i završiti uz mračnu divu slovenskog pjesništva i šansone Svetlanu Makarovič.

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, zaključio je da su hrvatski, talijanski i slovenski identiteti tri sastavnice koje čine identitet Istre te da je ova suradnja od iznimne važnosti za cjelokupnu istarsku kulturnu scenu, kao i idealna prilika da se upozna ona druga strana Istre, a to je njezina bogata kultura. (Priredila B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter