Ljubljana će tvrditi da je Savudrija slovenska?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je to trebala biti tek puka formalnost, slovenska vlada odbila je potvrditi memorandum kojim će Slovenija iznijeti svoje ključne argumente u graničnom sporu pred međunarodnim arbitražnim sudom. Kako doznaje ljubljansko Delo, u vladi Janeza Janše zakompliciralo se jer neki ministri prihvaćaju gledišta kako Slovenija pred arbitražnim sudom mora zagovarati stajalište kako je kopnena granica između dvije zemlje na rtu Savudrija. To hrvatsko-slovenski granični spor vraća u prošlost pretvarajući ga u otvoreni slovenski teritorijalni zahtjev Hrvatskoj.

Informacije Dela

Prema informacijama Dela, neki od predsjednika koalicijskih stranaka na sjednici Janšine vlade iznosili su mišljenje da bi pred arbitražom trebalo zagovarati tezu o granici s Hrvatskom prema povijesnim granicama općine Piran - sve do rta Savudrija, jer bi samo tako Slovenija mogla dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more. Od mjesta na kojem postojeća hrvatsko-slovenska granica izlazi na more, na kanalu Sv. Odorika, a kamoli na koritu Dragonje, koje je dva kilometra sjevernije i za koje neki na hrvatskoj strani tvrde da je "prava" granica između dviju zemalja, nemoguće je u skladu s međunarodnim pravom povući crtu do otvorenog mora.

Zato se cijela slovenska politika i stručna javnost  ujedinila oko toga da Slovenija mora ustrajati na promjeni kopnene granice, kako bi mogla biti promijenjena i granica na moru. Slovenski stav da cijeli akvatorij Piranskog zaljeva pripada Sloveniji u  potpunom je neskladu s jednim od temeljnih pravila međunarodnog prava, po kojem more pripada onome kome pripada obala i kopno što ih to more oplakuje. A dobro znamo da pola kopnene obale Piranskog zaljeva pripada Hrvatskoj.

Drugim riječima, bez Savudrije nema ni slovenskog teritorijalnog izlaza do otvorenih voda, no da je Slovenija od Hrvatske dobila Savudriju ne bi joj trebao ni arbitražni sporazum niti arbitražni sud. Naime, riječ je o "predarbitražnim" zahtjevima, budući da je Pahor morao prihvatiti arbitražni sporazum koji točno određuje mandat arbitražnog suda, a taj mandat ne predviđa prekrajanje kopnene granice na štetu Hrvatske.

Bassanese: Situacija je čista

- Granično pitanje za područje između Pirana i Savudrije mislim da je već riješila povijest i da je situacija vrlo jasna i čista. Problem je što sada ljudi koji mogu riješiti taj problem to ne žele, pa ćemo morati sačekati neke druge koji imaju zdravog razuma i volje da se to riješi na obostranu korist. Grad Umag jedini je grad koji graniči s Italijom na moru i to bi tako trebalo biti i dalje, komentirao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, iznenađen što je Slovenija ponovno izrazila teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj. (D. ROMAC, T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter