Ljubitelji vina slili se u Gracišce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tisuce posjetitelja iz citave Istre, ali i okolice, u ponedjeljak se od jutra slijevalo u pitoreskno Gracišce, na 10 smotru vina središnje Istre. Bogata enogastronomska ponuda bila je razmještena u 18 službenih vinskih konoba te 24 ugostiteljska punkta starogradske jezgre.

Ljubitelji vina mogli birati su birati medu 266 vrsta vina koje je na smotru isporucilo 114 istarskih vinara što je gotovo u rangu rekordne preklanjske smotre. Stotinjak hostesa tocilo je vino za kušanje, a od bijelih najzastupljenija je bila istarska malvazija, ali i chardonay, pinot i muškat, dok su se od crnih vina nudili teran, refošk i merlot.

Uz domacu kapljicu, na smotri su se degustirale butelje vinara iz Svetog Ivana Zeline, kao i one iz slovenske opcine Mokronog-Trebelno. Komisija za senzorno ocjenjivanje vina nagradila je više od 70 posto prijavljenih uzoraka vina zlatnim, srebrnim ili broncanim medaljama.

Najboljim bijelim vinom ocijenjena je malvazija vinara Marija Banka iz Bašici kraj Tinjana, a najboljim crnim merlot vinara Siniše Serga iz obližnje Svete Katarine.

U poslijepodnevnim satima na Placu je uprilicena svecana podjela odlicja nagradenim vinarima, a dodijeljene su 23 zlatne medalje. Nakon degustacije vina i jela, u nastavku dana posjetitelji su se mogli opustiti uz nastupe tradicijskih plesaca i sviraca.

Konobe su zatvorile vrata u 19 sati, kada je na mjesnom igralištu poceo koncert Gustafa uz predgrupu Night Express Band.

Ostojic: Gracišce je prepoznatljiva turisticka destinacija


"Smotra vina u Gracišcu pokazuje da se s puno volje, dobrih ideja i ne previše novaca može napraviti puno", rekao je ministar turizma Veljko Ostojic koji je u pratnji gracaškog nacelnika Ivana Mijandrušica obišao smotru vina središnje Istre.

"Cestitam nacelniku i njegovom timu koji su u deset godina od Gracišca, koji je bio inkubator za studente arhitekture, napravili prepoznatljivu turisticku destinaciju. Pritom su podigli broj smještajnih jedinica sa sedam na pedesetak te riješili prakticki kompletnu infrastrukturu mjesta, i to s malim budžetom. Dakle, kad se hoce, zaista se i može", rekao je Ostojic.

Na novinarsko pitanje može li se gracaški recept primijeniti na ostala mjesta unutrašnje Istre, ministar je odgovorio: "Svako mjesto, svaka opcina treba se pozicionirati drugacije. Mislim da kopije nisu dobre jer svako mjesto ima neke svoje prednosti koje treba iskoristiti". (Andelo DAGOSTIN; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter