Ljubitelji i stvaratelji poezije vole Istru

Navijačka groznica na pulskom Forumu na početku utakmice (D. ŠTIFANIĆ)
Navijačka groznica na pulskom Forumu na početku utakmice (D. ŠTIFANIĆ)

Šesti međunarodni pjesnički susret "More na dlanu" otvoren je u petak u Puli u organizaciji KULTura sNOVA iz Zagreba, njene Istarske podružnice te Kulturnog kruga Rovinj.

Predstavljeno pet knjiga

Prvo je u pulskoj Gradskoj knjižnici predstavljeno pet knjiga i to "Rijeke prijevoda" Vanese Begić, "Treptaj duše" Ružice Kišur Črlenec, "Ne bih smjela" Vesne Španić, "Marionete vlastitog htijenja - Do duše naga" Lare Laure Gee i "Elipsa" Frana Vajdića. Program je vodio Dražen Marek, a osim autorica i autora sudjelovali su još i Dijana Jelčić te poznati pjesnik i glumac Zdenko Jelčić. Govoreći o zbirci poezije Lare Laure Gee "Marioneta vlastitog htijenja - do duše naga" Zdenko Jelčić rekao je da "pjesnici često nemaju dušu nego osjećaje".

- Svaka pjesma je u suštini jedan roman. I onda pjesnik iz tog romana izdvoji novelu, iz nje izdvoji jednu vaznicu i nju se gurne pero metaforike, psihopatologije itd. te se sve prelije morem poezije, ali to je samo zanat. Iznad toga se pojavi misao koja je energija, kazao je Jelčić koji je potom navečer sudjelovao u svečanom otvaranju festivala koje se 
održalo na platou ispred crkve sv. Antuna Padovanskog. U sklopu svečanog otvaranja odigrana je i kazališna jednočinka autora i redatelja Željka Senečića "Tin Ujević" u kojem novinarka iz našeg doba intervjuira velikog pjesnika. Nakon toga uslijedila je promocija zbirke "More na dlanu - tijelo od soli" koja obuhvaća radove 215 autora, a od kojih je više od stiglo u Pulu i Rovinj te je čitalo svoju poeziju. 

Najbolja pjesma Natali Šarić

Prvi dio tog čitanja i predstavljanja zbirke bio je na stepenicama crkve sv. Antuna u petak, a u subotu su to učinili na brodu koji se otisnuo iz rovinjske luke na pučinu. Tu je izabrana najbolja pjesma iz zbirke, a ta čast pripala je pjesmi "U vatru od čiste soli" Natali Šarić koja je stavljena u bocu, uz kontakt i bačena u more, a organizatori se nadaju da će je netko naći i javiti im se.

Ovo je četvrta godina za redom da se festival održava u Puli i Rovinju, kada im financije dozvoljavaju odu do Pazina i Labina. Prvo "More na dlanu" održalo se u Marini i Trogiru, drugo u Biogradu na moru, a nakon toga su se preselili u Istru.

- Nekako nas je Istra najbolje primila. Skromno je, ali gradski oci pokazali su dobru volju pa smo ostali ovdje i sada već znamo da ćemo to raditi i nadalje, kaže glavni organizator, osnivač i predsjednik KULTure sNOVA te urednik zbirke "More na dlanu - tijelo od soli" Zdravko Odorčić. "Bilo je razmišljanja otići u neku drugu destinaciju, ali nekako smo se 
ovdje udomaćili. Ljudi ovdje vole doći i to je lijepo, a prijavilo se više od 110 pjesnika, a kada tome dodamo i glazbenike i prijatelje, bude ih više od 130", kaže Odorčić te nabraja da su to pjesnici koji su došli iz Austrije, Njemačke, Italije, Crne Gore, Makedonije. Oni su se prvo prijavili za zajednički zbornik, nakon čega su izrazili želju doći na festival jer im je to gušt.

- Po nekim saznanjima, oprezan je Odorčić u konstataciji, "ovo je najveća pjesnička manifestacija, ne samo u ovom dijelu Europe nego i u Europi, neki kažu i šire s obzirom 
na broj pjesnika. Nama je cilj da pjesnici početnici tu budu rame uz rame s poznatijim pjesnicima".

U subotu u tri rovinjska kafića pjesnici su govorili svoju poeziju slučajnim i namjernim prolaznicima, a priliku da se predstavi dobilo je i 40-ak istarskih pjesnika. Druženje pjesnika i gostiju uz glazbu bilo je na programu u hotelu Lone, a mjesta zbivanja u Rovinju bila su i trg Maršala Tita te plaža Monte.

Od istarskih pjesnika na festivalu sudjelovali su Vera Bosazzi, Neda Milenkovski, Ruža Rosi, Slavica Božičević, Davorka Flego, Dušica Ukota, Perica Šlat, Ivanka Arefijev, Damir Pletikos Koroman, Marija Derežić, Zlata Kukulj, Jasna Bulić, Josip Pino Knapić, Nevia Kožljan, Snježana Akrap-Sušac, Tamara Trošt, Vesna Milan, Amelija Cerin, Živka Kancijanić, Marija Sošić, Lendita Jakupi Gojani, Nerina Hrvatin, Aleksandra Mandić, Damir D. Ocvirk, Drago Draguzet, Mira Ružić Čikan, Slavica Lončarić, Nevenka Uljanić Degobbis i Branko Valić.

Održavanje manifestacije su pomogli Grad Rovinj, njegova Turistička zajednica te Istarska županija - Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine uz pokrovitelje. (Napisao i snimio Mladen RADIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter