Ljubiša Samardžic i balkanska kiša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom 4. dana srpske kulture u Istri u pulskom kinu Valli se od 17. do 22. svibnja održava Revija srpskog filma na kojoj ce biti prikazana trilogija "Miris kiše na Balkanu", te filmovi "Oktobar", "Motel Nana" i "Put vetra".

Prva od šest projekcija u Kinu Valli na rasporedu je 17. svibnja s pocetkom u 19 sati kada ce biti prikazan prvi dio trilogije "Miris kiše na Balkanu", a projekciji ce prisustvovati i redatelj filma Ljubiša Samardžic.

"Miris kiše na Balkanu" temeljen je na istoimenom romanu Gordane Kuic, a odvija se u razdoblju od 1914. do 1945. godine. Otac Leon i majka Estera imaju pet kceri; Blanku, Riku, Buku, Ninu, Klaru i sina Atletu. Njihove životne sudbine prelamaju se kroz ratove i stradanja, ljubavi i razocarenja, srecu i tugu. Stalne selidbe i progoni Židova kroz vjekove, prelamaju se kroz živote i odlaske glavnih junaka iz njihovog rodnog Sarajeva u razne gradove tadašnje zajednicke države, kao i u mnoge druge gradove Europe i svijeta.

Saga o obitelj Salom prica je o borbi i sudbinama mnogih obitelji u ondašnjem kontekstu, neovisno o narodnosti i vjerskom opredjeljenju. Drugi i treci dio trilogije bit ce prikazani 18. i 19. svibnja u 18 sati.

Omnibus "Oktobar" (redatelji Ivan Pecikoza, Senka Domanovic, Ognjen Isailovic, Dane Komljen, Damir Romanov, Ognjen Glavonic i Milica Tomovic) na redu je 20 svibnja, dok ce "Motel Nana" (redatelj Predrag Velinovic) biti projiciran 21. svibnja u 18 sati.

Zadnji film Revije srpskog filma je "Put vetra" (redatelj Saša Matijevic) koji ce publika kina Valli moci pogledati u utorak 22. svibnja u 18 sati.

Dani srpske kulture u Istri održavaju se u suradnji s Koordinacijom vijeca Srba Istre - Srpskim narodnim vijecem. (B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter