Ljubimac na putovanju traži posebnu skrb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i putovanja. Ako imate kucnog ljubimca, postavlja se pitanje - što s njim? Uzeti ga sa sobom ili ga povjeriti nekome na cuvanje? Koja god bila konacna odluka, pomno planiranje i priprema su nužni.

Razmislite hoce li se vaš ljubimac na putovanju osjecati ugodno. Neke životinje, baš kao i neki ljudi, bolje funkcioniraju u poznatom okruženju. One koje ne podnose vožnju, mogu izlet ili putovanje svim suputnicima uciniti neugodnim. Neki bolesni psi ili macke jednostavno ne mogu podnijeti zahtjevne, a ponekad i surove uvjete putovanja. Tada je bolje pronaci pouzdanu osobu koja ce se brinuti za vašeg ljubimca dok ste odsutni ili ga smjestiti u hotel za životinje.

Ako planirate godišnji odmor provesti u društvu prijatelja, prije saznajte je li vaš ljubimac dobrodošao. Planirate li biti smješteni u hotelu, kampu ili apartmanu, prije nego uplatite odmor, raspitajte se primaju li kucne ljubimce i kakvi su uvjeti smještaja.

Ako ste ipak odlucili svog dlakavog ljubimca povesti sa sobom, pripreme mogu poceti. Prije odlaska stavite mu ogrlicu s identifikacijskom oznakom. Po mogucnosti neka se na njoj nalazi i vaš broj telefona da bi vas, u slucaju da se vaš ljubimac izgubi, nalaznik što lakše mogao kontaktirati. Uredite svog ljubimca (okupajte, ošišajte, ocetkajte, skratite nokte...) prije puta. Nabavite dovoljnu kolicinu njegove hrane da ne biste odmor proveli u obilaženju pet shopova. Pripremite mu za put nekoliko omiljenih igracaka, zdjelice iz kojih pije i jede te njegovu prostirku ili krevetic.

Prije puta provjerite je li primio sva potrebna cjepiva. Ako putujete u inozemstvo, na vrijeme se raspitajte što je sve potrebno za prelazak granice. I ako ostajete u Hrvatskoj, ponesite putovnicu za svojeg kucnog ljubimca.

Nažalost, hitna stanja se ne dešavaju samo u blizini doma. I na putu ili odmoru mogu se desiti nepredvidene nezgode koje zahtijevaju hitnu veterinarsku intervenciju stoga prije polaska napravite popis veterinarskih ambulanti u blizini vašeg odredišta i nabavite brojeve telefona.


Podijeli: Facebook Twiter