Ljubicasta zgrada nije bila bespravna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sigurno cemo tužiti Republiku Hrvatsku za naknadu pretrpljene štete", rekao je Mladen Grbac, jedan od osnivaca, a sada zaposlenik pulske tvrtke Trp, nakon što je Upravni sud presudio da resorno ministarstvo nije smjelo poništiti izmjenu gradevinske dozvole za gradnju ljubicaste zgrade u središtu grada, u blizini zgrade MUP-a.

Direktorica te tvrtke Paola Grbac veli da o visini nadoknade dosad nisu razmišljali, no da su zbog greške inspekcije i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva pretrpjeli znatnu štetu.

Podsjecamo, rijec je o zgradi za koju je gradevinska inspekcija tvrdila da je bespravno izgradena, te je donijela rješenje o njenom uklanjanju. Godinu ranije, tocnije 21. kolovoza 2006., ministarstvo je ukinulo izmjenu gradevinske dozvole, obrazloživši to njenom neuskladenošcu s lokacijskim uvjetima. Naknadno je ministarstvo poništilo i lokacijsku dozvolu.

Upravni sud je polovicom rujna donio presudu kojom poništava odluke ministarstva, pozivajuci se pritom na odluku Ustavnog suda iz 2009., prema kojoj ne postoje zakonske osnove za ukidanje upravnog akta koji je pravomocan, a u što spada i izmjena gradevinske dozvole koju je Trpu izdao Ured državne uprave u Istarskoj županiji.

Drugim rijecima, gradevinska inspekcija, a zatim i ministarstvo nisu smjeli prema pravu nadzora ukidati izmjenu gradevinske dozvole, jer je ona bila pravomocna.

Zanimljivo je da Upravni sud gradevinsku dozvolu tumaci kao imovinu, jer je njome odredena stranka stekla pravo gradnje. Zato sada u Trpu i smatraju da imaju pravo na odštetu, buduci da im je ukinucem izmjene gradevinske dozvole oduzeta ili barem oštecena imovina.

Mladen Grbac ide i dalje, te kaže da razmišljaju i o tužbi protiv gradevinske inspektorice Ane Skol, jer je, po njemu, nezakonito postupala. Naime, tvrdi da im inspektorica nije omogucila da u zakonskom roku od 90 dana usklade gradnju s uvjetima iz gradevinske dozvole, vec im je odmah zatvorila gradilište.

Inace, ljubicasta zgrada je u meduvremenu legalizirana. Odjel za prostorno uredenje izdao je Trpu novu lokacijsku dozvolu u svibnju 2008., objasnivši da je investitor otklonio sve nedostatke zbog kojih mu je bila poništena prethodna dozvola.

U Trpu, medutim, ne odustaju od, kako kažu, traženja pravde, te i dalje vode upravni spor u kojem tvrde da im ni lokacijska dozvola nije smjela biti poništena.


Podijeli: Facebook Twiter