Ljubica Franjul i Zdenko Perakić šampioni kobasice

Natjecanje u spravljanju kobasica (J. PREKALJ)
Natjecanje u spravljanju kobasica (J. PREKALJ)

Titulom proizvođača šampionske kobasice, i to premijernom, ovjenčani su danas Ljubica Franjul (OPG) iz Svetog Petra u Šumi te Zdenko Perakić (OPG) iz Bošnjaka pokraj Županje na popodnevnom ceremonijalu otvaranja gastro-manifestacije "S klobasicom u Europu" u sportskoj dvorani u Svetom Petru u Šumi.

Supetarka je laskavi naslov premoćno ponijela u kategoriji istarska kobasica, dok je Slavoncu za trijumf u kategoriji dimljene kobasice presudio tek jedan bod prednosti pred jakom konkurencijom. U kategoriji istarske kobasice zlata su dobili Pršuti Milohanić (OPG) iz Tinjana te Dario Šimonović (OPG) iz Jadruhi. Srebra je dobilo devet proizvođača istarskih kobasica P.T.O. Compari, Pisinium, Meso Labin, Premes, Pršutana selo Mekiši, Buretić-Bregi, Pršutana Antolović, Radetić i Pršutana Jelenić, a broncu nitko. U kategoriji dimljenih kobasica bilo je čak četiri zlata: Vlado Ferbežar iz Otoka, Mesnica "As" iz Županje, Damjanović (OPG) iz Štitara te Andrija Čuha (PG) iz Soljani. Isto je toliko bilo srebra: Stjepan komerc, Bak, Kraljik (OPG) te Ambar, dok je bronca pripala OPG Modic. U najmanje brojnoj kategoriji nazvanoj "ostale kobasice" zlata su dobili Buretić-Bregi d.o.o. iz Bregi ponad Opatije te Konoba Klarići iz istoimenog sela pokraj Svetivenčenta koji su ponudili kobasice s tartufima, a jedino srebro Otočanka d.o.o.

Susret su zajedničkim presijecanjem kobasica otvorili predsjednik Udruge istarskih pršuta Milan Buršić, supetarski načelnik Mario Bratulić i tinjanski Mladen Rajko - koje, osim doline Drage i sajmova mesnih delicija, također povezuje zajednički program ukupnog razvoja općina.

Nagrade, skulpture i priznanja laureatima uručio je načelnik Bratulić, a publici su se uvodnim riječima obratili istarski dožupan Vedran Grubišić, predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Antun Žagar te županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. Blanka Sinčić Pulić u ime Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda  kazala je da se ovom manifestacijom teži ujednačavanju standarda istarske kobasice, na temeljima izvrsnosti i izvornosti. Senzorno ocjenjivanje kobasica koje je obavljeno 19. i 20. veljače u organizaciji navedene udruge provelo je 16 članova stručnog žirija, a korišten je kvantitativni deskriptivni test.

Po otvaranju uslijedio je program degustacije i prodaje tradicionalnih kobasica i proizvoda, a posjetitelji su mogli birati između 30-ak proizvođača mesnih delicija iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slavonije, središnje Hrvatske, ali i Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Pupak svita sad i naziv za jelo

Uvodna večer trodnevne manifestacije "S klobasicom u Europu" u jednom od najstarijih istarskih agroturizama "Pod čeripnjom" u zaselku Dolinci donijelo je pregršt gastronomskih iznenađenja i jedno vremensko.

Naime, na koncu večeri gosti su ostali frapirani koliko je snijega palo dok su blagovali usluženi gostoljubivim članovima obitelji Franjul i njihovih pomoćnika, i dok su nepca iskušavala niz gastronomskih senzacija.

Nakon što se 80-ak uzvanika smjestilo uslijedilo je prvu jelo u slijedu "S klobasicom u Europu - Istarski narezak". Radilo se o izvrsnoj kombinaciji suhih narezaka kobasice, uslijedile su klobasice z masti sa salatom od škandela (ječma, jačmika). Maštoviti autori nazvali su to jelo Pupak svita po simpatičnom nazivu koji se koristi za Sveti Petar u Šumi. Akademik Josip Bratulić otkrio nam je o čemu je riječ: ako je Europa središte svijeta, a stoljećima se takvom smatrala, jedino mjesto iz kojeg se može zabosti šestarom, pa zaokružiti Stari kontinent je upravo Sveti Petar u Šumi. Na stol su zatim stigli ravioli s klobasicami nazvani Pavlinski kušini (jastuci) te jelo "Ki pomalo gre, daleko dojde", a što je to pitali smo glavnu kuharicu Donatelu Franjul.

- Domaće su to klobasice koje su kuhane u razvodnjenoj malvaziji na laganoj vatri kroz puna tri sata u kombinaciji s kuhanim kumpirom koji je omotan u pancetu, pa pečen pola sata na jakoj vatri te kao prilog kuhani kapuz. Ubuduće će po narudžbi nuditi novopredstavljena jela.

Uslijedile su Budile od botre Marija odnosno slatke krvavice, a onda Štrigino srce ili čokolatini z klobasicami. Program je edukacijski vodio novinar, publicist i istraživač tradicijske baštine Davor Šišović koji je dao imena većini novih jela. (Napisao Anđelo DAGOSTIN; snimili A. DAGOSTIN i J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter