Ljubi 8 mjeseci uvjetno

Aleksandra Ljuba (Ronald GORŠIĆ/CROPIX)
Aleksandra Ljuba (Ronald GORŠIĆ/CROPIX)

Bivša glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba danas je nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora jer je 2008. na ljetovanje u policijsko odmaralište u Dramlju, na trošak MUP-a, povela prijateljicu i njezino dvoje djece.

No, budući da je riječ o uvjetnoj kazni, ona neće u zatvor ako u naredne dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Ljubu se teretilo da je na zloporabu položaja i ovlasti poticala bivšeg šefa Odjela uslužnih djelatnosti MUP-a Miju Vadžića, koji je također osuđen uvjetno nakon što je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om. Njena obrana od početka je tvrdila da je riječ o beznačajnom nedjelu, jer je optužena u međuvremenu sama platila cijeli trošak ljetovanja.

Obrazlažući presudu sudac Željko Horvatović je kazao da Ljuba tijekom suđenja nije dokazala da je na Vadžićevu sugestiju prijateljicu u MUP-ovoj evidenciji upisala kao sestru. "Zašto bi Vadžić, koji vas ranije nije poznavao, bio altruist prema vašoj prijateljici", zapitao se sudac te je istaknuo da je u ovom slučaju ipak riječ o kaznenom djelu, iako je optužena "postupala iz humanih razloga". Tijekom suđenja je otkriveno da su žena i dvoje djece koje je povela na ljetovanje ranije bili žrtve obiteljskog nasilja.

Ljuba, koja je obrazloženje presude saslušala u suzama, odluku suda nije željela komentirati, a njena je obrana najavila da će podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud. Bivša glasnogovornica zagrebačke policije, koja je nakon te dužnosti premještena u MUP-ov Odjel za odnose s javnošću, bez obzira na kazneni postupak nije udaljena s dužnosti. U MUP-u su ranije pojasnili da je u ovom slučaju, po Zakonu o policiji, nastupila apsolutna zastara pokretanja disciplinskog postupka pa se nisu stekli zakonski uvjeti za njezino udaljenje s dužnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter