Ljubešić: U Sv. Lovreču dug koči investicije

Denis Dodić i Marko Ljubešić (V. HABEREITER)
Denis Dodić i Marko Ljubešić (V. HABEREITER)

IDS-ov kandidat za načelnika Svetoga Lovreča na predstojećim izborima bit će dr. sc. Marko Ljubešić, viši asistent na Odsjeku za kroatistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik podružnice Denis Dodić. Tridesettrogodišnji Ljubešić je predsjednik podružnice stranke, bio je zamjenik načelnika od 2007. do 2009. godine te vijećnik i član Savjeta stranke.

- Ono što je potrebno definirati na početku jest problem rješavanja općinskog duga, koji je svakim danom sve veći. To neće biti lako, prvenstveno zato što općinski proračun nema veliki manevarski prostor unutar kojega bi se moglo jednostavno rješavati. Još je krajem prošle godine dug prešao dva milijuna kuna, a valja računati na sve obaveze koja općina ima pred sobom, rekao je Ljubešić.

Svjestan je veli, da je dio duga došao iz vremena bivše IDS-ove vlasti i ne bježi od te činjenice, ali kaže kako je još gore što se dug nije zaustavio i nastavio je linearno rasti, što govori da nešto valja mijenjati. Dodao je kako je najgore da neće biti niti novih investicija budući da općina potraživačima koji su poslove već odavno izvršili vlastitim sredstvima nije isplatila obveze, a takvih je osamdesetak.

To govori, dodaje Ljubešić, da će se investicije moći raditi prvenstveno aktivnim angažmanom načelnika i njegovog zamjenika, vijeća i cjelokupne lokalne samouprave, kod koje je potrebna reorganizacija, bez koje je svaki korak uzaludan. To mogu provesti samo mladi i ambiciozni ljudi, usmjereni ka projektima koji su već dugi niz godina u fazi pripremljene dokumentacije, koju se i do sada moglo iskoristiti kod kandidiranja na određene fondove, a to su nastavak izgradnje kanalizacije, raskrsnica na ulazu u Sveti Lovreč, a i rješavanje problema trga Placa za koji treba pripremiti projektnu dokumentaciju. Smatra da su u katastrofalnoj situaciji seoski putevi, te se kroz IPARD fondove moglo napraviti više od asfaltiranja ceste od Pajari do Heraki.

Područja na kojim treba raditi za razvoj općine su, naglasio je Ljubešić, društvena i kulturna zbivanja, rješavanja razgraničenja s Općinom Vrsar, aktiviranje Turističke zajednice i rad s mladima. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter