Ljubavni lokoti (i) na Peškeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I Poreč se pridružio gradovima diljem svijeta, među kojima je najpoznatiji Pariz, gdje je običaj da parovi svoju ljubav zapečaćuju tzv. ljubavnim lokotima. Gradske su vlasti proljetos na Peškeri u sklopu uređenja nove šetnice postavile natpis "Poreč" sa srcem umjesto slova "O", koje je već postalo jedno od najpopularnijih mjesta za fotografiranje u gradu. Sve se najljepše stvari događaju spontano pa je baš to mjesto sada dom za ljubavne lokote. Pomodni je to običaj koji je zahvatio cijeli svijet a zamijenio je kreativno izražavanje kao što su pisanje stihova, rezbarenje u kori drveta ili pisanje grafita po zidovima.

Ali, kako kaže sveznajući internet, običaj "zaključavanja dviju duša" navodno potječe još iz drevne Kine, gdje se lokoti mogu pronaći u hramovima, na svetim planinama pa čak i na metalnim lancima pričvršćenima na Kineski zid. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju lokot sa svojim inicijalima na ogradu mosta ili drugoga specifičnog mjesta i onda ključ bacaju kako nitko drugi ne bi mogao "otključati" njihova srca.

Najpoznatije mjesto je svakako Pont Des Arts u Parizu, gdje je zbog tisuća lokota s inicijalima ili imenima zaljubljenih iz čitavog svijeta, koji su potom ključeve bacili u rijeku Seinu, dio mosta prije tri godina propao. Zatvoren je tad zbog sigurnosti, a 2015. pariške su gradske vlasti odlučile ukloniti sve - 45 tona ljubavnih lokota! Očito ni previše ljubavi nije dobro, bar što se tiče vrijedne kulturne baštine u Parizu koja zbog toga trpi. No, lokoti su se nastavljali stavljati po drugim mostovima i ogradama, što pariške vlasti baš ne veseli pa su počeli stavljati panele i pozvali turiste da pišu grafite.

No, Poreč nema tih problema i ne mora se brinuti, bar ne još, jer je trend ljubavnih lokota još u začetku. Postoje web stranice na kojima se mogu pratiti lokacije ljubavnih lokota u svim gradovima u kojima postoje pa tako brojni turisti zaključavaju svoje lokote tijekom putovanja. Na toj je svjetskoj mapi sada i Poreč! (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter