Ljubavna pisma na fotografijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U doba prije SMS-a, interneta, Facebooka, Twittera i ostalih modernih sredstava komunikacije pisala su se pisma, odnosno neki su ih pisali. Pisma su bila i nacin udvaranja.

U galeriji Makina u petak navecer pred brojnom publikom Jelena Blagovic izložila je svoje fotografije "Prije mene" koje su nastale na temelju pisama koja su obožavatelji pisali njezinoj majci u razdoblju od 1968. pa sve do 1981., dakle od majcinog puberteta pa sve do prvih godina veze s buducim suprugom - Jeleninim ocem.

- Tema izložbe dotice suptilnost mog odnosa s majkom, koja mi otvara vrata svoje intime, koja me kroz pisma pušta u svijet njezinih prošlih romanticnih osjecaja i navodi me na preispitivanje mojeg odnosa s njom, kao i na upoznavanje jednog, meni do tada nepoznatog, dijela njezine osobnosti i prošlosti, kazala je autorica.



Ona je takoder istaknula da je trenutak primitka ljubavnog pisma privatan i svet, a takva su pisma poput kljuca koji je usmjeren prema kljucanici necijeg srca.

Jelena Blagovic dvoumila se treba li to podijeliti sa širom publikom i više je vremena posvetila razmišljanju o realizaciji izložbe nego realizaciji. Stoga nije pristupila tehnici prikazivanja skeniranih pisama, vec je prikazala neke od rijeci tih pisama. "Ti si...", "Kraljica", "Ljubavi moja..." samo su neki od isjecaka tih sugestivnih ljubavnih pisama.

Jelena Blagovic rodena je 1983. u Zagrebu, gdje je završila Fotografski odjel u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Nakon toga završila je dvogodišnji studij fotografije u Padovi, a potom u Velikoj Britaniji stekla zvanje magistrice fotografije.

Zaposlena je u zagrebackoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te je asistentica na Katedri za fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti. Izlagala je na brojnim izložbama diljem svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter