"Ljubavna odiseja" otvorila jubilarni ZagrebDox

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijernom projekcijom nizozemsko-hrvatskog filma "Ljubavna odiseja" redateljice Tatjane Božić večeras je u zagrebačkom kinu Cineplexx Centra Kaptol počeo međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u čijem će se desetom izdanju prikazati više od 150 filmova.

"ZagrebDox je počeo kao dio projekta kojim smo htjeli vratiti vjeru u dokumentarni film, u žanr koji, kada smo počinjali s Factumom i festivalom, nije uživao naročitu popularnost niti je bio na cijeni, no uspjeli smo uvjeriti publiku da je ta filmska vrsta nešto o čemu se može razgovarati isto kao o igranom filmu", rekao je direktor festivala Nenad Puhovski na otvorenju. Dodao je da je u proteklih devet godina festival privukao oko 175 tisuća gledatelja.

Festival je bio zamišljen da inicira stvaranje novih filmova kroz radionice i vrati hrvatski dokumentarni film na mjesto gdje je bio u vrijeme nagrađivanih autora Papića, Krelje, Tadića, Žižića, ustvrdio je Puhovski, koji je samo za ovogodišnje izdanje pogledao više od 1.500 filmova.

Zahvalio je timu ljudi s kojima je došao do jubilarnog izdanja, napomenuvši da je riječ o ljudima kojima nije bilo do novca i slave, već o onima koji vole i znaju ono što rade, a to je dokumentarni film.

"Ljubavna odiseja" dugometražni je prvijenac redateljice Božić u kojem na humorističan i autoironičan način preispituje svoje dosadašnje neuspješne veze i pokušava spasiti vezu u kojoj je sada. Odgovor na pitanje zbog čega joj svaka veza završi loše Božić je potražila kod bivših partnera, posjetivši ih u Hamburgu, Moskvi, Londonu i Zagrebu. Film je svjetsku premijeru imao na nedavno završenom filmskom festivalu u Rotterdamu, a na ZagrebDoxu se prikazuje u popratnom programu.

Uz mnoge osobe iz kulturnog i političkog života na otvorenju su bili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Do 2. ožujka za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji natječu se 23 filma, od kojih je većina nagrađena ili prikazana na uglednim svjetskim filmskim smotrama, poput amsterdamske IDFA-e, HotDocsa u Torontu ili Sundance film festivala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter