Ljubav umjetnika amatera je neizreciva

Na izložbi su se predstavili članovi udruge i njihovi gosti
Na izložbi su se predstavili članovi udruge i njihovi gosti

Velikom retrospektivnom izložbom "Riznica uspomena" u predvorju pazinskog Spomen doma Društvo Likovnih stvaratelja Pazin proslavilo je 40 godina djelovanja.

- Početkom svibnja proteklo je točno 40 godina od prvog organiziranog okupljanja i javnog djelovanja pazinskih likovnjaka. Danas se može reći kao je DLS jedna od najdugovječnijih i najaktivnijih udruga na području Pazinštine, koja je tijekom svog djelovanja dala značajan doprinos kulturnom životu našega grada, podsjetio je Dario Brajković, član DLS-a i voditelj kroz program otvaranja izložbe. Nisu pazinski likovnjaci priređivali samo izložbe, već su organizirali radionice i tečajeve, a često su surađivali i s mnogim udrugama i raznim ustanovama u Pazinu, ali i drugim krajevima ne samo Istre i Hrvatske, već i u inozemstvu.

Doprinos kulturnom životu

- Mjesec svibanj već je 40 godina vrijeme kada se pazinski umjetnici predstavljaju javnosti svojim recentnim radovima, a toj je lijepoj tradiciji ove je godine posvećena velika retrospektivna izložba aktivnih i bivših pazinskih likovnjaka, kojima se pridružilo i nekoliko gostujućih slikara, istaknuo je Brajković.

Aktualna predsjednica Društva likovnih stvaratelja Pazin, Nada Putinja, naglasila je da je inicijator svega ovoga što se danas slavi Mihael Cséplö. Podsjetila je i na utemeljitelje koju su prije 40 godina nošeni željom da javnosti predstave svoje umjetničke sklonosti postavili temelje današnjeg Društva likovnih stvaratelja, koje je do 1993. djelovalo kao Likovna grupa u sklopu RKUD-a "Roženice".

- Društvo likovnih stvaratelja danas broji 35 članova, a oni su se zajedno s gostima na ovoj izložbi predstavili s više od 100 radova raznih likovnih izričaja, tema i tehnika, rekla je Putinja. Naglasivši kako je udruga otvorena za sve koji imaju likovnog dara i koji svoje radove žele izlagati. Na kraju je zahvalila svima koji su na bilo koji način ostavili trag u ovom Društvu i koji su pomogli da opstane puna četiri desetljeća.

Nevija Srdoč, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, rekla da je ovo trenutak kada se prisjećamo svih koji su proteklih 40 godina prošli kroz DLS. Ono što je najvrjednije u našem gradu, rekla je, je amatersko stvaralaštvo, a to su udruge poput DLS-a, zbora "Roženice", te folklorno društvo i limena glazba.

- Mi smo mali grad, ali ljubav koju ti ljudi pokazuju u svom djelovanju ne može se izreći, istakla je Srdoč čestitajući svim članovima DLS-a ovaj visoki jubilej, ali i na Plaketi Grada Pazina, koja će im biti uručena za Dan grada Pazina, kao znak priznanja za poticanje i promociju likovnog stvaralaštva i značajan doprinos kulturnom životu grada.

Svečano i dojmljivo

Čast otvaranja ove velike izložbe pripala je doajenu pazinskog slikarstva Mihaelu Cséplöu. On je na svoj specifičan, slikovit način zahvalio svima koju su mu pomagali u dosadašnjem radu. Ispričao se svima koji su se njegovim načinom rada osjetili povrijeđeni, ali to je uvijek bilo dobronamjerno i to samo zato jer je želio članove DLS-a potaknuti na rad. Veseli ga što je dočekao i drugu mirovinu, ispunivši cijeli jedan 40-to godišnji radni vijek u Društvu likovnih stvaratelja. Na kraju svog emotivnog nastupa zahvalio je svim članovima DLS-a koji su mu omogućili da ostvari svoj san kojem je ova izložba veliki dar i najsjajniji biser u kruni njegove duge i bogate slikarske karijere.

Na kraju su Cséplö, kao inicijator osnivanja Društva likovnih stvaratelja Pazin, i aktualna predsjednica Nada Putinja, razrezali slavljeničku tortu.

Svečanost otvaranja izložbe "Riznica uspomena" koju je postavila Anita Pilat, pratio je veliki broj posjetitelja, a pjesmom popratio Mješoviti pjevački zbor "Roženice". Slikarice i pjesnikinje Jana Prević Finderle, Davorka Flego i Mirjana Krsnik svojim su stihovima primjereno i dojmljivo uveličale veliki jubilej svoje udruge. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter