Ljubav prema Rovinju na akvarelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ova izložba koincidira s mojim prvim boravkom u Rovinju pred tocno 60 godina. Bio sam tu u sklopu likovne kolonije. Od tada redovno po nekoliko mjeseci boravim u Rovinju punih 50 godina. Izracunao sam da sam ovdje boravio ukupno oko pet tisuca dana, prošao oko 24 tisuce kilometara hodajuci i tražeci motive za slikanje te proveo ukupno 30 tisuca radnih sati pred štafelajem pod suncobranom dok sam slikao", rekao je Živko Haramija na sinocnjem otvaranju izložbe u Multimedijalnom centru pod nazivom "Cudesan grad i ljubav - Rovinj i Živko Haramija" na kojoj je izloženo 35 akvarela ovog umjetnika.

Kako u pratecem katalogu piše Vladimir Straža, ti radovi su više od prikaza grada, pejzaža, gradskih ulica i veduta, to su lirski opisi svjetla u kojima se prepoznaje doba dana, vrijeme, ljetna jara, bura, smiraj dana.

Haramija je diplomirao 1951. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Marina Tartaglie. Pet je godina radio kao profesor likovnog odgoja, a od 1956. do 1983. bio je glavni likovni urednik u izdavackoj kuci Školska knjiga. Za svoja likovna ostvarenja dobio je brojne nagrade.

Prvu samostalnu izložbu slika i ilustracija imao je u Zavicajnom muzeju u Rovinju 1978., a uslijedilo je 12 samostalnih i niz skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Organizator izložbe je Društvo prijatelja grada Rovinja, a otvorena je do 18. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter