Ljubav koja traje više od 40 godina

Jovo Aćimović s maketama kuća
Jovo Aćimović s maketama kuća

Svi koji su se odvažili graditi kuću znaju koliko je to obiman i mukotrpan posao, a da može biti i zabavan znaju tek rijetki među kojima je i umirovljeni pazinski željezničar Jovo Aćimović. On kad mu se prohtije izgradi kući kakvu poželi, a pritom se ne opterećuje investicijom. Naime, on izrađuje makete kuća. Maketarstvom se bavi još od daleke 1972. godine, a intenzivnije od 2013., otkako je otišao u mirovinu. Mnoge je svoje kuće darovao prijateljima, a neke čuva da mu ukrašavaju dom i okolinu.

Ideje za makete pronalazi u časopisima, ali i u stvarnosti, kada vidi neku kuću koja mu se svidi. Pri izradi makete najprije napravi model od kartona koji potom oblaže odgovarajućim materijalima: šibicama, štapićima za ražnjiće, čačkalicama i tomu slično. Krov obično izrađuje od češera.

- Postoji više vrsti češera koje se razlikuju po boji i obliku. U šumi odabirem one češere koji su jednoliki kako bi na kraju i krov bio jednolik, kao i na pravoj kući. Za izradu jedne kuće treba mi oko mjesec dana, pod uvjetom da radi po dva sata dnevno. Taj posao zahtjeva veliku koncentraciju, kako bi se napravila kuća što vjernija onoj pravoj. Uz to treba pažljivo pripremiti materijal, a sada zimi treba dosta čekati da se ljepilo osuši, kaže Aćimović.

U njegovoj trenutnoj kolekciji ima nekoliko slavonskih kuća, par kuća iz Gorskog kotara, ima i "Čiča Tominu kolibu" s ogradom unutar koje pasu ovce. Ima nekoliko kuća poznatih osoba, a među njima je i jedna kuća Zdravka Mamića. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter