"Ljubav ili smrt" - o Koku zabavno i dinamično

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

"Ljubav ili smrt" naslov je predstave nastale prema tekstu Ivana Kušana, koja je u režiji Argentinke Renate Carole Gatica gostovala u subotu i nedjelju u Dječjem kulturnom centru (bivši Pionirski dom). Izveli su je članovi teatra Smješko iz Zagreba, a uloge su tumačili vrlo uvjerljivi Sven Mađarević, Helena Kalinić, Luka Juričić i Tomislav Krstanović.

Predstava je u biti namijenjena djeci nešto starije dobi, od desetak godina, no i mlađa dobna populacija može vrlo dobro percipirati duhovite replike, barem dio njih. Najmlađe su posebno oduševili brojni gegovi, smijeh i svađe protagonista te njihova neverbalna gluma, koja je u predstavi vrlo snažna i slikovita.

Posebne je aplauze zaradio Luka Juričić, koji je tumačio nekoliko uloga i koji je s nevjerojatnom lakoćom prelazio iz uloge u ulogu, uvijek vrlo nadahnut, pun energije i entuzijazma.

Tko je Ana Mozer? Što ona ima s najpoznatijim likom Kušanovih romana Ratkom Milićem, poznatijim kao Koko? Hoće li Zeleni Vrh pobijediti Crni Put ili će biti obratno? Kakve veze ima nogomet s ljubavnim jadima i kako će završiti roman koji je Koko odlučio napisati - može se saznati u ovoj zabavnoj, dinamičnoj i duhovitoj predstavi.

Naime, glavni junak je opet Koko, koji ovoga puta piše roman o sebi, ali pod "mentorstvom" Ivana Kušana. Kušan ovdje izvire iz jedne slike i savjetuje Koka kako da napiše tu knjigu, a ti savjeti su vrlo duhoviti. Njihova "diskusija" glede tijeka nastanka romana prilično je živopisna i nadahnuta.

Koko je također vrlo osebujan lik, nadahnut, zaljubljen, a njegov najbolji prijatelj Zlatko je pravi prototip intelektualca koji obožava knjige, puno čita i koristi se odnjegovanim jezikom.

Predstava donosi kratke dijaloge među protagonistima, likovi su uvijek vrlo dinamični u svemu što rade, tako da je i s minimalnom scenografijom i scenskim efektima vrlo atraktivna i dojmljiva. U njoj je cjelokupna bit okrenuta glumačkom izričaju, a budući da su glumci vrlo dobri, nadahnuti i da je očito da s užitkom igraju svoje role, rezultat je izvrstan, pa je cijela predstava vrlo sugestivna, naravno s nenametljivim općim po(r)ukama o dobroti i prijateljstvu.

Premda je kraj pomalo (ne)očekivan, sve će završiti na najbolji mogući način, pokazavši djeci i mladima da je važno ne površno razmišljati, već biti usredotočen na ono što je zbilja važno te da je prijateljstvo puno važnije od onoga što se na prvi pogled misli. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter