"Ljubav" ili čista emocija

Veliki je interes izazvala je "Ljubav" Ljiljane Vlačić
Veliki je interes izazvala je "Ljubav" Ljiljane Vlačić

Labinska akademska slikarica Ljiljana Vlačić, samostalnom izložbom radova pod nazivom "Ljubav", predstavila se Rovinjcima. Rovinjski Multimedijalni centar, u kojem se i dogodilo svečano otvaranje zračio je novim koloritom, a "ljubav" se, svjedočit će to brojni štovatelji umjetničinih radova, osjećala u zraku. Osim pogođenog naslova izložbe, koja se sastojala od novih radova, a opet toliko jedinstvenog i prepoznatljivog autoričinog rukopisa, bila je, a to je i na svečanom otvaranju izložbe izrekla autorica kataloga Nataša Ivančević - "čista emocija".

- Nakon perioda tuge, čežnje i traganja, Lili je ostvarila realizaciju na svim životnim područjima, a upravo je ljubav ta presudna alkemičarska "nevidljiva supstanca" kojom nastaje pretvorba života i novi život. O tome slika u svojim nadahnutim kolorističkim kompozicijama, rekla je Nataša Ivančević, dodajući kako Ljiljana Vlačić svoje emocije i stanja izražava slikanjem, a slike su njeni posrednici između njenog kompleksnog unutarnjeg i vanjskog svijeta.

- Umjetnica za slikanje određenog osjećaja intuitivno odabire boju- boja je označitelj emocionalnog stanja, ali i arhetipski simbol koji je utkan u tisućljetnu vizualnu povijest ljudske civilizacije. Tako je slika koja je posvećena ljubavi crvena, zlato je zlatno žuto, a nebo plavo ili sivo-crno. Slike su monokromne, nastale upotrebom minimalnih sredstava, prekrivene pastom boje nejednake gustoće ili čistim pigmentom, pa je pored tona i valera boje, karakter površine slike sredstvo izražavanja unutarnjih stanja, zapisala je Nataša Ivančević, zaključivši i da pisanje o slikama Ljiljane Vlačić izmiče uobičajenoj povijesno-umjetničkoj aparaturi.

- Za to bi prikladnija književna forma bila poezija, kada bih bila pjesnik, ali najbolje je njene slike gledati u tišini, otvorena srca i smirenih misli, poručila je Nataša Ivančević, na otvorenju izložbe "Ljubav" koja se može u rovinjskom Multimedijalnom centru razgledati do 30. kolovoza. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter