Ljubav i čežnja u talijanskim baroknim arijama

Koncert "Tormenti d'Amore" - Martina Klarić (sopran), Mario Penzar (čembalo) i Silvio Richter (barokna violina)
Koncert "Tormenti d'Amore" - Martina Klarić (sopran), Mario Penzar (čembalo) i Silvio Richter (barokna violina)

Nastupom solista Ansambla Resposorium preksinoć je u Kanfanaru svečano otvoren 14. Dvigrad festival - međunarodni festival rane glazbe. Dobar vjetar u leđa brojnim festivalskim događanjima, koja će se odvijati u dva dijela - predsezonskom i posezonskom, kao i na više lokacija, u ime domaćina i pokrovitelja poželio je načelnik Kanfanara, Sandro Jurman, a to isto je u osobno i u ime Istarske županije učinila i dožupanica Giuseppina Rajko.

Nadahnuta izvedba

Festival koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a čiji je pokrovitelj i Papinski institut za crkvenu glazbu te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske otvoren je koncertom "Tormenti d'Amore"- ljubav i čežnja u talijanskim baroknim arijama.

Zvuci barokne violine koju je svirao Silvio Richter i čembala u izvedbi Maria Penzara, kao glasovi sopranistice Martine Klarić i bas baritona Darka Soltera, ispunili su prostor kanfanarske crkvice Svetog Silvestra. S obzirom da je riječ o baroknim arijama autora Claudia Monteverdia (Con che soavita, Sé l vostro cor), Girolame Frescobaldia (Donna siam rei di morte Begl' occhi, io non provo), Daria Castella (Sonata Prima) i Johanna Heinricha Scmelzera (Sonata Quarta) i drugih, nije naodmet dopisati da je publika otplovila u neko drugo vrijeme vitezova i prekrasnih djeva, odnosno na druge prostore neprobojnih kula i veličanstvenih dvoraca.

Lijek za melankolično srce

Za one koji su propustili ljubav i čežnju u talijanskim baroknim arijama Dvigrad festival već 11. lipnja, u subotu, i to u prostoru Dvigrada, konkretno bazilike Svete Sofije, najavljuje koncert pod nazivom "Clear or Cloudy" autora Johna Dowlanda (1563.-1626.), što znači i da je vrijeme za renesansno elizabetinsko doba.

- Poznata po kultu melankolije, engleska glazba nije imala zadaću učiniti slušatelja melankoličnim, nego upravo suprotno, služila je kao lijek za melankolično srce- njezina je misija bila pružiti utjehu, umiriti i uznijeti slušatelja poput nijedne glazbe dotad poznate, piše u najavi koncerta Ema Stein, navodeći i da je Diwland, među lutnjistima i ljubiteljima renesansne glazbe osigurao vječnu slavu i svoje mjesto uz bok vršnjaku Williamu Shakespeareu. Upravo, glazbu Johna Dowlanda izvodit će sopranistica Martina Latin Kolega, alt Ana Jaklinović, tenor Goran Grčić, bas Boris Klarić, flautistica Lidija Ljubičić te Ema Stein, za lutnjom. Početak koncerta zakazan je za 21 sat. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter