Ljevica u paradoksu modernog društva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikada Hrvatska nije bila manje suverena nego što je to danas, kazao je filozof i sociolog Milan Polic, inace predsjednik udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora, sinoc u Puli na okruglom stolu na temu "Položaj ljevice u Hrvatskoj" u organizaciji Društva "Josip Broz Tito". Tu je tezu potkrijepio cinjenicama da je bivša Jugoslavija, iako puno veca površinom, imala vanjski dug od osam milijardi dolara, dok sadašnji hrvatski iznosi 40 milijardi eura.

Polic je, da bi zorno prikazao što je to kapitalizam, ispricao pricu o prodavaonici cipela u Londonu, gdje je prodavacica klececi donosila cipele da ih isproba jer joj je to naložila šefica. Upitao se stoga gdje u toj prici spadaju Hrvati - u onu kategoriju kojoj navlace cipele ili u onu koja kleci. Po njemu vjerojatno ne bi svi u Hrvatskoj tako gorljivo glasali za kapitalizam '90-ih da su u teoriji znali o cemu je zapravo rijec.

Iako Polic nije dao izravan odgovor na pitanje o položaju ljevice u Hrvatskoj, njegova prica o zloporabi statistike brojnim okupljenima je mogla poslužiti kao odgovor na to pitanje. Naime, Polic je naveo primjer popisa stanovništva, gdje u kategoriji spola postoje tek muški i ženski. On je zamolio popisivaca da u tu rubriku za njega unese da je transseksualac, na što ovaj nije htio pristati. Pristao je tek da ostavi rubrike prazne. No, konacni popis pokazao je da u Hrvatskoj živi 51,5 posto žena i 48,5 posto muškaraca. "Nitko se nije opredijelio drugacije jer nije imao druge opcije", konstatirao je Polic.

Upozorio je i na kušnje s kojima se danas ljevica suocava u Europi. Rekao je da se ljevica godinama borila za radnicka prava, no da je sada u paradoksalnoj situaciji kada u Europu dolaze iseljenici koji žele raditi za niže place. Upravo taj paradoks u kojem se trenutno nalazi ljevica mogla bi se po njemu izroditi u nešto ružno, u nešto što bi moglo ugroziti demokratsko društvo. Podsjetio je da su nacisti i fašisti došli na vlast demokratskim putem.

Predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin je, pak, rekao da bi trebalo definirati što je to ljevica u Hrvatskoj. Po njemu bi osnovna odrednica trebao biti program izgradnje socijalistickog društva bez izrabljivanja ljudi. Pravo covjeka na rad, na stan, socijalno i zdravstveno pravo te pravo na besplatno obrazovanje su, naglasio je, osnova da bi se za neku stranku moglo reci da je ljevicarska.


Podijeli: Facebook Twiter