Ljetovanje na crno uobicajeno na Umaštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljetovanje na crno - u nelegalnim apartmanima, vikendicama i po šumama - uobicajena je pojava na Umaštini, a posebno teško pogada cijelo podrucje Savudrije koje muku muci uglavnom sa Slovencima. Stanovnici susjedne nam države, koji u ovom dijelu Istre do Novigrada u velikom broju posjeduju vikendice (prema nekim procjenama ukupno ima cetiri tisuce takvih kuca i stanova), ne smatraju potrebnim prijaviti se prigodom dolaska i platiti boravišnu pristojbu, premda im je to zakonska obaveza. Zašto? Jer su hrabri, bezobrazni, omalovažavaju hrvatsku državu, zato što su to komotno radili i za vrijeme Jugoslavije i ne smatraju se strancima, znaju da nece biti kažnjeni ili sve to ne shvacaju ozbiljno - sve su to redom razlozi takvog ponašanja.

U Savudriji ima oko 1.500 slovenskih vikendica, od kojih su se vlasnici njih 800 - barem jedanput - pojavili u mjesnoj Turistickoj zajednici. Ostali se nisu nikada prijavili, niti platili boravišnu pristojbu, veli direktor tog TZ-a Dario Penco. U tu evidenciju, koja sigurno nije sto posto tocna, ne spada, primjerice, 300 poljoprivrednih parcela u Alberima do mora, pored tamošnjeg turistickog naselja Rezidencija Skiper, gdje ima more kamp prikolica, barakica i kucica, bespravno izgradenih naravno. Godišnje Savudrija zbog toga gubi najmanje 300 tisuca kuna, što traje od 1997., otkad je TZ poceo s radom.

- Na pocetku je TZ imao pomocnog inspektora za nadzor i tada smo naplatili boravišne pristojbe za vikendaše, mislili smo tad, u stopostotnom iznosu. S godinama smo shvatili da u evidenciji imamo tek 30 posto od stvarnog broja kuca za odmor, a zadnjih godina došli smo do 60 posto. Lani su slovenski vikendaši ostvarili 60 tisuca nocenja, ali vjerujem da bismo ih mogli evidentirati još toliko, kad bi ih sve "pohvatali". Nije lako procijeniti, jer je od Crvenog Vrha do Zambratije u deset godina izgradeno oko 200 stambenih zgrada s tko zna koliko stanova, a za mnoge ne znamo kome su prodani. Kad bi dobili podatke, vjerojatno bi se broj od ukupno 1.500 vikendica dosta povecao, kaže Penco.

Direktorica TZ-a Umag Sanda Bravar Radizlovic veli da joj je jako teško procijeniti koliko na njenom podrucju, koji se proteže od Katora do Lovrecice, ima vikendica u kojima stranci ljetuju na crno. Poznato joj je da od Novigrada do Umaga ima oko tisucu poljoprivrednih parcela s kamp kucicama i slicnim objektima po šumarcima i kampanjama, gdje uglavnom borave Slovenci koji nisu u TZ-u nikako evidentirani. Gosti iz tih predjela, javnosti poznati i po bespravnoj gradnji, najmanje se prijavljuju, ali uvjerena je da ce inspekcija ovog ljeta ondje odraditi svoj posao.

- Krajem svibnja sastali su se predstavnici Državnog inspektorata, umaške i bujske policije i direktori TZ-ova Umaga, Savudrije, Novigrada, Brtonigle i Buja i razgovaralo se baš o ovoj temi. Zakljuceno je da se ozbiljno treba krenuti u suzbijanje ovog problema, s posebnom pažnjom na divlje kampere i kamp kucice, jer Zakon o kretanju stranaca kaže da se u roku od 24 sata moraju prijaviti i platiti boravišnu pristojbu. Ako imaju vikendice, placaju paušal. Ako se neki vlasnici kuca za odmor nikada nisu pojavili u TZ-u, ne možemo ni znati za njih, kao ni to koliko godišnje prihoda zbog toga gubimo, objasnila je Bravar Radizlovic.

Od oko 800 vikendica na podrucju Umaga vecina su vlasnici Slovenci, ali ima i Talijana, Rusa, Ukrajinaca, Austrijanaca i drugih. Ukupni broj nocenja Slovenaca koji su u prvom polugodištu boravili u vikendicama, hotelima i kampovima na istoj je razini kao lani u istom razdoblju, dakle oko 72 tisuce, saznali smo od direktorice.


Podijeli: Facebook Twiter