Ljeto se još nije umorilo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolovoz prolazi uz nekoliko stupnjeva niže temperature zraka od prosjeka, ali i dalje uz dosta suncanih i ugodnih dana i, što je najznacajnije, bez cestih i obilnih oborina koje cesto znaju obilježiti osmi kolovoz.

Bez obzira na vremenske prilike do kraja kalendarskoga ljeta vec sada možemo dati njegovu generalnu ocjenu.



Ako usporedujemo vremenske prilike u unutrašnjosti Istre i one na podrucju Pule ili priobalja možemo reci da je za prve ljeto je bilo izrazito kišovito, a za druge suncano i ugodno.

Prema podacima koji su zabilježeni na meteorološkoj stanici u Puli, ovogodišnje bi ljeto mogli ocijeniti kao gotovo idealno: nisu zabilježene dugotrajne nesnosne vrucine, noci su gotovo citavo ljeto bile svježe i ugodne, a bilo je dosta suncanih dana u kojima su mogli uživati gosti.



Od polovice lipnja pa do pred kraj kolovoza u Puli je zabilježeno preko 60 suncanih uz samo pet kišnih dana. Ukupne kolicine oborina su u tom periodu iznosile malo iznad 60 litara po cetvornom metru, što je nešto manje od dugogodišnjeg prosjeka.

Sliku ovogodišnjeg ljeta uljepšat ce vremenske prilike do kraja kolovoza. Sve meteorološke prognoze pokazuju da ljetu još nije kraj, naprotiv, iducih se dana ocekuje porast temperatura zraka, dani ce biti suncani i topli a kiše ce biti malo ili ništa.

Temperature zraka ce iducih dana još jednom porasti do granice od 30 stupnjeva ili cak nešto iznad toga, što bi ujedno moglo znaciti da nam najtopliji dio kolovoza tek predstoji.


Podijeli: Facebook Twiter