Ljeto s knjigom u ruci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U društvu kojih knjiga gradani najcešce provode vrela ljetna popodneva na plaži ili kod kuce, a s kojima se uvecer uspavljuju, pitali smo prodavacice nekolicine pulskih knjižara. Od njih doznajemo da su, kao i proteklih ljeta, najcitaniji naslovi popularnoznanstvene i psihološke tematike. S polica Castropole tako nestaju knjige o prehrani i zdravlju "Alkalizirajte ili umrite" Theodora A. Baroodyja i "Zašto ljudi imaju tumore, a koze ih nemaju?" Željka Grabarevica i Ive Rotkvica, zatim ona o energetskom vampirizmu "Geometrija božanske iskre" Serene Albe te psihološki prirucnik "Tkanje života" Mirjane Krizmanic. Oni koji ceznu za postizanjem trajnog mira iz knjižara nisu izišli bez "Govora tišine" Eckharta Tollea pod mišicom, dok su vjecni romanticari na polici posegnuli za "Puhacem stakla s Murana" Marine Fiorato, ljubavnom pricom s povijesnim konotacijama.

Što se tice beletristike, prodavacice kažu da je jedna od najtraženijih knjiga politicki i novinarski triler Stiega Larssona "Muškarci koji mrze žene". Osim ovog prvog dijela trilogije "Millennium", kod kupaca cesto završi i "Muzej nevinosti" nobelovca Orhana Pamuka, koji je u svoj najnoviji roman upleo i autobiografske elemente. Od domacih autora najprodavaniji je pak Miljenko Jergovic i njegov roman "Volga, Volga".

U Istarskim knjižarama osim djela o svakojakim dijetama i prehrani, medu kojima je izuzetno tražena "Prehrana 21. stoljeca" Lejle Kažinic Kreho, najprodavanija je vec navedena knjiga Mirjane Krizmanic, ali i vodici za Pulu, Istru i Hrvatsku te karte. Od ostalih knjiga prodaje se sve po malo, od krimica do ljubica, jer je laganom štivu za plažu snižena cijena pa ga je moguce nabaviti po pocetnoj cijeni od 30 kuna. Iz mode još nisu izišli ni vampirski romani Stephenie Meyer "Sumrak", "Mladi mjesec", "Pomrcina" i "Praskozorje". Oni su najprodavaniji u Algoritmu, gdje kupci najcešce zalaze i da bi kupili igrice za kompjuter, playstation te Nintendo DS.

U Gradskoj knjižnici i citaonici, Puljani tijekom vrucih dana u rukama žele držati "Harryja Pottera i darove smrti" J.K. Rowling, "Caricu Orhideja" Anchee Min, romansiranu biografiju posljednje kineske carice, zatim humoristican putopis i kroniku "Jedi, moli, voli" Elisabeth Gilbert, "Kolibu" Williama P. Younga, roman prvijenac s autobiografskim elementima nizozemskog autora Raya Kluuna "Došla žena doktoru", "Gonic zmajeva" Khaleda Hooseinija te "Gomoru" Roberta Saviana, pricu o svijetu napuljske mafije.


Podijeli: Facebook Twiter