Ljeto na Verudi: prašina i buka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prašina i nesnošljiva buka pneumatskog cekica i druge teške mašinerije svakodnevica su onih stanara Tomasinijeve i Viške ulice koji žive u blizini Osnovne škole Veruda. No, problem im ne predstavljaju samo radovi na školi, vec i dogradnja kuce pulske glazbene legende Sergia Blažica ?osera. Prilikom našeg posjeta, kod nove zgrade škole bilo je mirno - culo se samo kuckanje cekica. Pažnju nam je pak privukla obližnja Viška ulica u kojoj je bilo vrlo živo.

- Kucu u Krležinoj poceli su nadogradivati krajem prošle godine, a posljednja dva, tri mjeseca ne možemo otvarati prozore zbog buke. Investitor ima gradevinsku dozvolu za zidanje objekta na dva kata u kojemu ce biti stanovi, poslovni prostori i, valjda, ugostiteljski objekt. U njoj se, ipak, ne spominje široki otkop i odvoz materijala, jer je za nadogradnju trebalo spustiti razinu terena za otprilike cetiri metra. Kamioni i teška mašinerija prolaze cestom koja se koristi samo za prilaz zgradi i parkiralištu. Takav asfalt to ne može podnijeti te je uništen. Prije par mjeseci jedan smo dio betonirali, ali je i to pretvoreno u prašinu, zapoceo je pricu jedan od stanara koji je želio ostati anoniman, dok je drugi iznio strahovanje da ce ostati bez dijela okucnice.

Prema njegovim rijecima, po njoj bi trebala prolaziti cesta, odnosno prilaz novom objektu na katastarskoj cestici 2622, koji investitor planira sufinancirati. Naše sugovornike zagolicalo je to što pitanje nužne okucnice još uvijek nisu uspjeli riješiti, iako im je bilo obecano da ce postupak biti okoncan do prošle Nove godine. Pitaju se nije li to zbog toga da se investitoru omoguci ostvarenje njegovog nauma.

- On ima pristupni put s gornje strane, odnosno iz Krležine ulice. Da nam je odredena nužna okucnica tada bismo bili njezini suvlasnici te bi za izgradnju ceste investitor trebao dobiti i našu suglasnost. Naravnu, ne bismo mu je dali. Potpisali smo i peticiju, ali do sada nismo ništa postigli. Vec dva mjeseca pokušavamo stupiti u kontakt s gradevinskim inspektorima do kojih ne uspijevamo doci, ogorceno su kazali stanari, koji se za pomoc namjeravaju obratiti i nadležnima u gradskoj upravi.

Prašina i buka, zakljucili su na kraju, jesu prolazne stvari, ali ne i cesta koja bi prolazila preko njihove okucnice. Istog mišljenja nisu, pak, njihovi susjedi u Tomasinijevoj kojima je dozlogrdilo imati u stanovima dva prsta prašine cim otvore prozore. A njih držati zatvorene u ovo sparno i vruce vrijeme nije nimalo lako. Radovi na nadogradnji škole traju vec godinu dana, pa vjerojatno nije cudno što je žiteljima Verude strpljenje na izmaku. Svi su se oni uzdali u to da ce 1. srpnja poceti zatišje sukladno komunalnoj odredbi o zabrani radova tijekom turisticke sezone, ali ocigledno je da nju nitko ne poštuje.


Podijeli: Facebook Twiter