Ljeto i službeno pocinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u 19.16 sati Sunce dostiže najvišu tocku na sjevernom nebu, cime i službeno zapocinje ovogodišnje ljeto. Ljetni je solsticij, odnosno najduži ovogodišnji dan i najkraca noc.

Ljeto je na našem podrucju svakako najvažnije godišnje doba, o vremenskim prilikama tijekom iduca dva ili tri mjeseca umnogome ovisi ukupna godišnja ocjena i vremenskih i poslovnih uspjeha. Prije najava za ovogodišnje ljeto osvrnut cemo se na netom završeno proljece, koje je po mnogocemu bilo osobito i gotovo neponovljivo!

Prije svega treba istaknuti da je bilo iznadprosjecno toplo. Visoke su temperature zabilježene vec tijekom travnja i svibnja, što ukazuje na to da je ljeto, barem što se vremenskih prilika tice, stiglo davno, pocetkom svibnja, ako ne i u travnju. Drugi znacajan podatak je broj suncanih dana, kojih je bilo daleko više od prosjeka i ocekivanja. Cak 62 suncana dana u Puli od pocetka proljeca nisu zabilježena u bližoj povijesti meteoroloških motrenja.

Samo tri kišna dana i tek nešto više kišnih noci potvrduju da smo ispratili jedno godišnje doba koje ce ostati posebno zabilježeno i koje ce se sigurno teško ponoviti na ovim prostorima. Bilo je dosta vjetrovitih dana, posebno bure koja donosi lijepo i suncano vrijeme.

Kiše je bilo vrlo malo, svi su proljetni mjeseci bili izuzetno suhi, a dugotrajna suša na vecem dijelu Poluotoka još traje. U protekla tri mjeseca u Puli je palo tek 90 litara kiše po metru cetvornom, vecina tek u dvije obilnije kiše, od kojih je prva zabilježena polovicom travnja, a druga polovicom svibnja. Izvan toga kiše gotovo da i nije bilo ili tek u tragovima.

Bez obzira na to što su posljednjih godina kolicine oborina u porastu, njihova je godišnja raspodjela izuzetno nepovoljna, i to svakako i dalje ostaje jedan od najvažnijih problema ovdašnjeg gospodarstva.

Prvi dani ljeta proci ce kako to i ocekujemo: na citavom ce podrucju biti suncano, vruce i suho. Dnevne ce temperature biti oko 30 stupnjeva, a i noci ce postupno biti sve toplije. Novo prolazno naoblacenje dolazi tek krajem tjedna, nažalost obilnije se oborine i dalje ne ocekuju. Suša, koja na vecem dijelu Poluotoka traje vec mjesecima, nastavit ce se i u ljetnim mjesecima i svakako je to s meteorološke strane najvažnije upozorenje za godišnje doba u koje upravu ulazimo.

Cini se da cemo ove godine imati još jedno dugo, suho i vruce ljeto. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter