Ljeto ce biti vruce i suho

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko je u bližoj povijesti bilo toliko govora o vremenu kao što je to bilo posljednjih nekoliko mjeseci. Razlog tome su prije svega vrlo nepovoljne vremenske prilike širom svijeta, a koje su se cesto našle na naslovnim stranicama medija.

To se prvenstveno odnosi na velike kolicine oborina u kratkom vremenskom periodu koje su prouzrokovale velike poplave. Na mnogim su mjestima zabilježene i jake oluje te tuce s velikim štetama koje se i dalje zbrajaju.

Na istarskom poluotoku u lipnju, kao prvom ljetnom mjesecu, ocekivalo se suncano i toplo vrijeme. Prema podacima zabilježenim na istarskim meteorološkim stanicama, takvog je vremena bilo dosta, iako možda ne toliko koliko bismo željeli.

Da je lipanj ipak bio pravi ljetni mjesec, pokazuje podatak da je zabilježeno cak dvadeset suncanih dana. To je tek nešto malo manje nego posljednjih desetak godina, koje su u pravilu sve bile natprosjecno suncane.

Zabilježena su samo cetiri oblacna dana i tek nešto više dana s promjenjivom naoblakom. S prosjecnih dnevnih 26 stupnjeva lipanj se u potpunosti uklopio u dugogodišnje prosjeke, a bio je cak i nešto topliji nego prošle godine.

Dugogodišnje prosjeke kvare oborine, kojih je unatrag mjesec dana i na podrucju Istre bilo znatno više od ocekivanja. Razlog tome su prije svega nekoliko izuzetno nestabilnih dana neposredno pred sam pocetak ljeta u kojima je zabilježeno nekoliko jakih pljuskova koji su pogodili citavu Istru.

Posebno treba spomenuti jak pljusak i tucu koji su pogodili Pulu 20. lipnja. S cak šezdeset litara kiše, Pula je još jednom bila poplavljena. Na mnogim je podrucjima tih dana i širom Istre zabilježena tuca pa su i štete velike.

Prema prognozama, u iducih desetak dana ne ocekuju se znacajnije promjene. Temperature zraka bit ce u porastu, a svi ce dani biti suncani. Temperature iznad 30 stupnjeva Celzija uskoro ce biti uobicajene, a kiša ce postati rijetka pojava.

Posebno se to odnosi na priobalna podrucja gdje su ljetni dani najstabilniji i najsuncaniji. Nešto se više naoblake ocekuje u planinskim podrucjima. Ipak, i tamo bez znacajnijih oborina i vecih vremenskih nepogoda. Pravo ljeto tek je pocelo, nadam se i prognoziram, bez velikih iznenadenja - vruce i suho!


Podijeli: Facebook Twiter