Ljetnih mjeseci 30 posto više posla za ekipe hitne pomoći

Najteže prometne nesreće događaju se na nedovršenom dijelu Ipsilona prema Rijeci (Mateo SARDELIN)
Najteže prometne nesreće događaju se na nedovršenom dijelu Ipsilona prema Rijeci (Mateo SARDELIN)

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u ljetnim mjesecima je pojačan novim timovima hitne pomoći, koji su raspoređeni po ispostavama u svim gradovima u Istri, osim Vodnjana. Dispečerska služba Zavoda stacionirana u Puli koordinira sve timove i na intervencije upućuje najbliži tim da bi pacijenti bili zbrinuti u najbržem mogućem roku, kaže pomoćnica ravnatelja Zavoda dr. Gordana Antić, dodajući da za ljeto od države dobiju dodatni tim T1, takozvani Y tim koji je stacioniran u Pazinu i pokriva autocestu Istarski ipsilon. Sva ostala ljetna pojačanja, koja su angažirana od 1. lipnja sve do konca rujna, financira županijski Zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Županijom.

Četvrtina intervencija za strance

Mreža izvanbolničke hitne službe, za razliku od hitnog bolničkog prijema, zadužena je za intervencije na terenu, ambulantnim vozilom hitaju k pacijentu i unesrećenom na cesti, plaži, igralištu, u kući i hotelu, pružaju prvu medicinsku pomoć i odvoze do bolnice. Zbog specifičnosti terena u Istri i udaljenosti bolnica u Puli i Rijeci, hitne pacijente u Umagu, Poreču, Buzetu, Rovinju, Labinu i Pazinu zbrinu i u ispostavama Zavoda za hitnu medicinu, u domovima zdravlja, posebno noću, vikendom i praznicima, izvan dežurstva obiteljskih liječnika.

Za turističke sezone, kad Istra postane mnogoljudnija, posao im se poveća za 30-ak posto. Prošlog ljeta, u četiri mjeseca, od početka lipnja do kraja rujna u svim ispostavama Zavoda za hitnu medicinu u Istarskoj županiji zbrinuta su 18.084 pacijenta, od toga 4.580 inozemnih osiguranika. Uz vrućinu bilo je vezano oko 440 hitnih liječničkih intervencija.

Ovoljetna mreža izgleda ovako: kroz 24 sata i u pripravnosti u Buzetu je jedan tim T1, a u Umagu i Poreču po dva tima T1 - to su kompletni timovi s liječnikom, medicinskom sestrom odnosno tehničarom i vozačem. U Puli se dvama kompletnim timovima angažiranima tijekom 24 sata i za pripravnost, na 12 sati dnevno pridruži još jedan tim T2 koji čine medicinska sestra i vozač. U Rovinju je služba izvanbolničke hitne pomoći organizirana s jednim timom T1 kroz 24 sata, kojem se noću pridruži još jedan tim T2. U Pazinu su dva kompletna tima non-stop u službi, a u Labinu jedan, ali mu se od 15 do 7 sati pridruži još jedan, a noću, praznikom i vikendom i treći tim bez liječnika.

Mladi liječnici rado dolaze u Istru

Pitamo dr. Antić kako uspijevaju ekipirati toliko novih medicinskih timova, kad znamo da gotovo svakodnevno hrvatski liječnici i medicinske sestre odlaze na rad u inozemstvo.

- U samo mjesec dana zaposlili smo 36 novih radnika od kojih 19 novih liječnika iz cijele Hrvatske. Problema s nalaženjem kadra nemamo, jer mladi rado dolaze u našu ustanovu budući da znaju da se ulaže u njih kroz sustavnu edukaciju i kvalitetne uvjete za rad. To je prepoznato i takvu reputaciju imamo - može se čitati i na društvenim mrežama medicinara - pa možemo birati najbolje od najboljih, ističe dr. Antić. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter