Ljetni raspored odvoza smeća na Velom Vrhu, Valdebeku i Busoleru

(S. NIKETIĆ)
(S. NIKETIĆ)

U Parku grada Graza zgotovljeno je postavljenje prvih podzemnih posuda za otpad od ukupno 15 do 20 planiranih za uži centar grada, nabavljene uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Radovi koji su počeli prije 15-ak dana, vrlo brzo su usporeni zbog arheoloških nalaza koji su, kako se pokazalo, potjecali iz više različitih razdoblja.

Isključivo za stanovnike u centru

Nakon parka Grada Graza i Kapitolinskog trga, na kojem trenutno još traju radovi, posude će se postaviti i na Danteovom trgu, Trgu svetog Tome i u Ciscuttijevoj ulici. Postavljanjem podzemnih posuda za otpad u užem gradskom središtu stvorit će se preduvjeti za prelazak na nov način prikupljanja kućnog komunalnog otpada, nakon čega će se maknuti sve javne posude, dok će ove posude biti isključivo namijenjene građanima koji žive u određenoj zoni. Ugostitelji i trgovci morat će zadužiti svoje kante i njima će se otpad prikupljati ispred poslovnih prostora.

Inače, na svakoj lokaciji nalazit će se četiri podzemne posude namijenjene za ostali kućni komunalni otpad te za odlaganje korisnih sirovina: plastike, stakla i papira i kartona. U drugoj fazi građani koji obitavaju u užem gradskom središtu dobiti će "tagove-ključeve" koji će im omogućiti otvaranje poklopaca na podzemnim posudama.

Iz Herculanee poručuju kako, sukladno ulasku u ljetnu sezonu i povećanju proizvedenog volumena otpada, od jučer kreću s ljetnim rasporedom odvoza smeća za mjesne odbore Veli Vrh, Valdebek i Busoler. Tako će se na području MO-a Veli Vrh (Fažanska cesta, Paganorska, Samager, Karšiole, Prilaz Cerella, Brist, Varetonova stancija, Valdenaga, Fojba, Paduljski put, Sponzina, ulica braće Leonardelli) smeće odvoziti u ponedjeljak i četvrtak. U ulicama Partizanski put, Vodnjanska cesta, Bunarska cesta, Borik, Jeromelina, Galižanski odvojak, Grubišina, Brunjakova, Zahtilina, Belasova, Creska, Veli Vrh, Ližnjamoro, Petrovićeva, Antenska, Butkovićeva, Tivolski put, Valmarinski put, Vidrijanski put, ulica Monte Lesso, Ruban, Capeleri, Monte Bici, Prilaz Kanal smeće će se odvoziti utorkom i petkom. Na području MO-a Valdebek smeće će se odvoziti utorkom i petkom, a na području MO-a Busoler ponedjeljkom i četvrtkom.

Posude odložiti večer prije

- Molimo građane da posude za otpad odlože ispred kućnog praga na uobičajeno mjesto večer prije, budući da će ih naš kamion za odvoz otpada preuzimati od 5 sati u jutro na dalje, poručuju iz Herculanee.

Inače, selektivno prikupljeni otpad odvozit će se po sljedećem rasporedu: na području Velog Vrha plava i žuta vrećica svaki radni četvrtak u mjesecu, a zelena vrećica svaki prvi radni četvrtak u mjesecu. Na Mjesnom odboru Valdebek plava i žuta vrećica odvozit će se svaki radni petak u mjesecu, a zelena svaki prvi radni petak u mjesecu. Na Busoleru plava i žuta vrećica odvozit će se svaki radni utorak u mjesecu, a zelena vrećica svaki prvi radni utorak u mjesecu. Također, upozoravaju građane navedenih mjesnih odbora da će ovaj tjedan otpad odvoziti prema starom i novom rasporedu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter