Ljetni festival Rovinj: Richardsenov piano recital

Philipp Richardsen u crkvi sv. Franje
Philipp Richardsen u crkvi sv. Franje

U nastavku Ljetnog festivala Rovinj u crkvi sv. Franje nastupio je poznati austrijski pijanist Philipp Richardsen. Na programu koncerta bila su poznata djela za klavir baroka i romantike. Posloživši ih prema kronološkom redu Richardsen je najprije izveo Sonatu op. 10, br. 2 F-duru u tri stavka Ludwiga van Beethovena. Uslijedila su dva djela Franza Schuberta. Prvo je izvedena Sonata u As-duru, D577 u tri stavka, a potom i Imprompta op. 90, br.4 As-dur.

Drugi dio koncerta Richardsen je posvetio značajnijim pijanistima i skladateljima za instrument s najvećim glazbenim mogućnostima - Federicu Chopinu i Franzu Lisztu. Chopin je predstavljen baladama br. 2 op. 38, u F-duru i br. 3 op. 47, u As-duru. Za predstavljanje Liszta izabrao je Reminiscencije na Normu Giovannija Bellinija.

Istaknuti bečki pijanist podario je na svom koncertu rovinjskoj publici blistavu koncertnu izvedbu. Svirao je s lakoćom i perfekcijom bravuroznih pasaža te tako demonstrirao svojom unutarnjom snagom i emocijama bogatu paletu doživljaja. Svojom preciznom svirkom pružio je sjajne glazbene trenutke, što je publika ispratila ovacijama.

Rođen u Beču Philipp Richardsen je nakon pobjeda na austrijskim nacionalnim natjecanjima za mlade glazbenike studirao i magistrirao glazbu i umjetnost na tamošnjem sveučilištu, gdje je usput stekao i diplomu na pravnom fakultetu. Školovanje je nastavio na kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari, u klasi Paula Berkowitza, gdje je stekao naobrazbu doktora glazbene umjetnosti.

Potom se usavršavao u Rimu i Münchenu te kod svjetski poznatih pijanista Richarda Goodea, Murraya Perahija, Pascala Devoyona i Andréa Wattsa. Uz brojne nagrade, poput talijanske Palme d'Oro, pobijedio je na Međunarodnim pijanističkom natjecanju u Beču i Međunarodnom Liszt natjecanju u Los Angelesu.

Nakon pobjede na otvorenom natječaju u San Franciscu dobio je pravo nastupa u poznatom Cernegie Hallu. U ožujku 2008. imenovan je profesorom glasovira na Mokwon sveučilištu u korejskom Daejeonu, s kojeg odlazi na brojne koncerte diljem svijeta, a rovinjski festival je uvrstio u svoju ovoljetnu turneju. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter