Ljetne vrućine i prije početka ljeta

Hlađenje vodom na Poreč Majoru (MILIVOJ MIJOŠEK)
Hlađenje vodom na Poreč Majoru (MILIVOJ MIJOŠEK)

Niti najveći optimisti ne bi mogli zaželjeti raniji i ljepši početak ovogodišnjeg ljeta. Tek smo u prvoj trećini mjeseca lipnja, a već je za nama desetak sunčanih i vrućih ljetnih dana. Na posljednju kišu već smo u potpunosti zaboravili, proljetna suša nastavlja se i u prvim ljetnim danima, uz već sasvim realne opasnosti mogućih šteta do kojih bi u narednom periodu moglo doći.

Što nas očekuje u naredna dva ili tri mjeseca najčešće je i najvažnije pitanje koje se postavlja meteorolozima, ali je sveprisutno i u svakodnevnim razgovorima? Ljeto nam u posljednja dva desetljeća dolazi sve ranije, sve su toplija i sve duže traju. Da je to tako najbolje govori podatak da su sva najtoplija i najsušnija ljeta u Istri zabilježena unatrag samo petnaestak godina.

Ljetne poplave

Da može biti i potpuno drukčije najbolje se pokazalo tijekom prošle godine. I prije godinu dana smo početkom lipnja bilježili visoke temperature i potpuni izostanak kiše. Već se polovicom lipnja dogodio potpuni obrat, započele su kiše koje su se nastavile tijekom srpnja i kolovoza. Svakako je potrebno spomenuti i velike poplave koje su polovicom srpnja zabilježene u okolici Pule. Na kraju se prošlogodišnje ljeto pretvorilo u najkišovitije ljeto na području Istre u posljednjih pedesetak godina.

Potpuno je drukčije bilo ne tako davne 2003. godine; i te je godine ljeto stiglo vrlo rano. Ljetne su vrućine početkom lipnja bile vrlo slične ovima koje bilježimo ovih dana, a ljeto se te godine produžilo sve do pred kraj rujna. Bilo je to jedno od najtoplijih i najsušnijih ljeta u Istri. Velike štete od dugotrajne suše, ali i brojni požari širom Istre, još su i danas u dobrom sjećanju svih ovdašnjih ljudi. Te dvije spomenute godine najbolji su primjer koliko vrijeme može biti promjenjivo i ekstremno.

Posebno se to odnosi na ljetne mjesece u kojima vrijeme i na području Istre može poprimiti vrlo ekstremne oblike. To je svakako veliki problem i za meteorologe od kojih se očekuju što preciznije prognoze, ali isto toliko i za ovdašnje gospodarstvo koje ovisi upravo o vremenskim prilikama u ta tri ljetna mjeseca.

Kratkoročno - toplo

Kao i obično, najveći su problem oborine, ili ih ima previše, ili još češće, ima ih premalo. Posljednji će mjeseci biti zabilježeni kao izrazito suhi i s vrlo malo kišnih dana. U Puli je od početka travnja pa sve do polovice lipnja palo manje od 50 litara po metru četvornom, u samo pet kišnih dana. Tek je nešto malo povoljnija slika bila u sjevernim dijelovima Poluotoka. Suša, koja se već jako osjeća, prijeti da i prije početka kalendarskog ljeta nanese ozbiljne štete na svim poljoprivrednim kulturama.

Kratkoročne prognoze svakako idu na ruku ljubiteljima ljetnih vrućina i sunčanih dana. Sve prognoze pokazuju da nam slijedi još nekoliko vrućih i sunčanih dana. Prvo značajnije osvježenje može se očekivati tek krajem tjedna i početkom idućeg tjedna. Uz pad temperatura zraka može se očekivati i mjestimična kiša, a ubrzo zatim i jaka bura. Svježije i vjetrovito vrijeme zadržati će se nekoliko dana, ubrzo zatim ponovno toplo i sunčano.

Za desetak dana, ili još preciznije 21. lipnja, u večernjim satima i službeno započinje ovogodišnje ljeto. Hoće li ljetni Solsticij ili Ljetni suncostaj, biti uvod u još jedno dugo i toplo ljeto ubrzo ćemo saznati. Nakon prošlogodišnjih ljetnih kiša puno je vjerojatnije da će idući mjeseci biti vrući i suhi.

Kao što je već spomenuto, ljeta su nam sve ekstremnija, a na nama je da se pripremimo na sva moguća iznenađenja. Opasnosti koje bi nam uskoro mogle zaprijetiti meteorolozi će na vrijeme uočiti, a isto će nas tako na vrijeme obavijestiti u svojim preciznim kratkoročnim prognozama vremena. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter