Ljetne muke: Trgovci žicaju sitno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stvarno smo ljeti na velikim mukama jer sitniša nema ni za lijek. Nema ga nigdje, ni u trgovinama, ni kioscima, ni bankama, a u Fini se za usitnjavanje naplacuje provizija", ispricale su nam prodavacice u jednoj trgovini prehrambenom robom. Potvrdila nam je to i nekolicina ostalih trgovaca koje smo obišli u centru grada.

"Istresamo kupce do kraja, žicamo ih za taj sitniš i jedva nekako krpamo. Snalazimo se, ali teško. Razmijenili bi nam u banci bez problema, no nemaju ni oni. Mislim da je jedan od vecih problema što vecina radnika, a primjerice u našoj butigi glavninu cine uljanikovci, cuvaju kovanice za automate za kavu.

E, tu ode puno - automati su krcati, a naše blagajne prazne. Bilo bi dobro da se umjesto kovanica u automate ubacuju žetoni, koji bi se mogli prodavati na kioscima ili u trgovinama", prijedlog je naše sugovornice, prodavacice Snježane Milicevic.

Iz istog razloga, odnosno ogranicene dnevne kolicine novca u sitnim apoenima u jednoj su banci na rivi izvjesili natpis da tijekom ljetnih mjeseci ne ukrupnjavaju sitan niti usitnjavaju krupan novac.

Vlasnik kioska na rivi odlucio se za prodaju karata za parkiranje. Njemu je to izvor sitnog novca kojim i on cesto oskudijeva, no istovremeno ide na ruku korisnicima parkinga buduci da se duž cijele rive nalazi tek jedan automat za naplatu.

U Fini se pak za ovu uslugu naplacuje provizija. Tako ce ondje za usitnjavanje do 300 kuna naplatiti tri kune, a za iznose iznad 300 kuna jedan posto od iznosa.


Podijeli: Facebook Twiter