Ljetne jazz radionice tri dana u Rojcu

Lumenartova zgrada (arhiva GI)
Lumenartova zgrada (arhiva GI)

Ljetne jazz radionice 2017. počinju danas u pulskom Rojcu, te će se do 4. kolovoza održavati u prostorijama Puhačkog orkestra Grada Pule. Riječ je o besplatnim radionicama, koje organizira Hrvatska glazbena unija Pula, uz potporu Istarske županije, Grada Pule, i HGU Pula, a umjetnički realizator je Adriano Bernobić.

Radionica jazz kontrabasa koju vodi Ivar Roban Križić počinje danas u 15.30 sati, a prema najavi glavni fokus radionice biti će postavljanje osnovnih vještina potrebnih za uspješno sviranje kontrabasa u jazz kontekstu: sound, time, intonacija. Bit će prezentirane bazične vježbe zagrijavanja desne i lijeve ruke, te će polaznicima biti omogućeno izgraditi vlastitu rutinu vježbanja ovisno o njihovoj trenutačnoj razini. U planu je i analiza ključne bas linije i sola iz jazz tradicije, te će se pokušati stvoriti poveznica s teoretskim znanjem potrebnim za sviranje jazz muzike.

U četvrtak, 3. kolovoza u 15. 30 sati počinje radionica jazz klavira, a predavač je Marko Črnčec. Tijekom radionice bit će predstavljene osnove sviranja klavira u jazz glazbi, te će se dotaknuti neke od poznatih tehnika sviranja jazz klavira kao što su: voicing, fraziranje, 
comping, block chords itd...

U petak, 4. kolovoza u 15.30 sati na programu je radionica sviranja u combu, a 
predavači su Ivar Roban Križić i Marko Črnčec

Ova radionica otvorena je za sve instrumentaliste i pjevačice. Predavači će detaljno objasniti i analizirati sviranje u jazz bendu, kao dio ritam sekcije ili kao solista.

U petak, s početkom u 21.30 u pulskom Jazz baru Fiorin na programu je koncert predavača, i prijatelja (Andreas Marinello - dirigent jazz orkestra HRT-a), alt saksofon, Branko Sterpin - truba.

Ivar Roban Križić rođen je u Zagrebu 1990. godine. Ovaj student jazz akademije u Grazu započeo je karijeru suradnjom s mnogim lokalnim jazz muzičarima (Kruno Levačić, Davor Križić, Saša Nestorović, Matija Dedić). Član je HGM Big Banda, ZJO Big Banda, 
te JMI internacionalnog Big Banda mladih 2015. i 2016. Član je raznih internacionalnih projekata, te suradnik na akademiji u Grazu gdje je imao prilike svirati s Alexom Sipiaginom, Ari Hoenigom, Peterom Bersteinom, Randy Breckerom.

Marko Črnčec, rođen 1986. u Mariboru, jedan je od najcjenjenijih slovenskih suvremenih glazbenika koji živi na relaciji Slovenija - SAD (New York). Na međunarodnoj sceni poznat je kao vrstan mladi multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer i producent koji lako funkcionira u različitim žanrovima, a posebice jazzu i popularnoj glazbi. Višestruko je nagrađivan, a diplomirao je klasični klavir, te jazz klavir na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost u Grazu 2009. Svirao je i/ili snimao s uglednim glazbenicima, a među 
njima su: Bob Mintzer, Don Menza, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Luis Bonilla, Gary Chaffee, Damion Reid, Mark Shim, Chris Tordini, Justin Brown, Marco Minnemann.

(B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter