Ljetna satnica od 18 do 20 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka akademske godine u pulski Studentski centar, koji pokriva cijelu Istru, uclanilo se 1.525 studenata, doznajemo od njegova ravnatelja Slobodana Pole. Kako veli Pola, s jacom turistickom sezonom, koja je upravo pocela, ocekuju da ce se broj clanova povecati te da ce se tijekom ljeta uclaniti barem još petstotinjak studenata koji ljeti žele zaraditi koju kunu.

U pravilu Studentski centar nudi poslove vezane za turisticku sezonu. Najtraženije su osobe za rad u kaficima, sobarice, pomocni kuhari i konobari te pomocni recepcionari. Osim poslova koji su usko vezni za turizam, mogu se pronaci i poslovi u velikim marketima, a studente se najviše traži za slaganje namirnica na police ili pak za posao hostesa za prezentacije. U turizmu, naravno, pri zapošljavanju prednost imaju studenti koji govore strane jezike.

Prosjecna satnica za poslove u turizmu krece se, doznajemo, od 18 do 20 kuna, s tim da se razlikuje od grada do grada te tvrtki za koje se radi. Teži poslovi, poput nošenja namještaja, placaju se i do 30 kuna na sat. Takvi poslovi traju kratko, nekoliko sati ili dana, a za njih se cesto dogovara i paušal. Na pitanje koliko ce od uclanjenih studenata doista ljeti i pronaci posao, Pola veli da ce svi oni koji nisu previše izbirljivi i ne traže tocno odreden posao raditi barem jednom u sezoni.

- Nadamo se da aktualna recesija i manjak turista nece utjecati na ponudu i izbor poslova te cemo sve studente koji ljeti žele raditi i nešto zaraditi i zaposliti. Naravno, bilo bi idealno kada bi oni radili u branši za koju se školuju, no tome nije uvijek moguce udovoljiti, veli Pola.

Napominje i da je ove godine prvi put vidljivo da zbog bolonjskog procesa studenti imaju sve vece obaveze na fakultetima pa sve manje stižu raditi zimi te honorarne poslove traže ljeti. Trenutno, Centar u ponudi poslova ima tek nekoliko radnih mjesta u kaficima, no situacija se iz sata u sat mijenja, veli Pola dodajuci da je sezona za studente tek pocela.


Podijeli: Facebook Twiter