Ljetna je slabašna verzija svibanjske Visualije


U subotu navečer na Forumu je održana Visualia Summer Edition koja je bila slabašna verzija svibanjske Visualije. Kolika je ljeta verzija Visualie bila siromašna ukazuje podatak da je u svibnju zabava trajala tri dana na 12 pulskih lokacija. U subotu je bila na samo jednoj lokaciji, Forumu, a efektivni je doživljaj trajao svega 15 minuta koliko je javna rasvjeta bila i ugašena na središnjem gradskom trgu.

Animacija od pet minuta

U prvih pet minuta prikazan je najatraktivniji program, video mapping "D-Stroy by Undertoon". Kako i sam naziv asocira - riječ je o tome da se zgrada pretvara u veliko kino platno na kojem se prikazuje robot koji uništava (destroy) zgradu. Na taj je način iz Područnog ureda za katastar i Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu "izašao" animirani robot veličine zgrade. Animirani prikaz na tako velikom "ekranu" je doista dojmljiv, ali je na koncu ostalo razočaranje što animacija traje svega pet minuta! Animacijom je "uništena" zgrada na adresi Forum 2 i 13, a ona je ponovno osvanula paljenjem javne rasvjete.

Narednih se 10 minuta program razvodnio na tri instalacije koje su postavljene diljem tog gradskog trga. Najveći je interes bio za program "Residence of light & music". Riječ je o tri svjetlosne glazbene klupice koje sadrže zvukove različitih instrumenata. Jednostavnim udarcem po površini klupica stvarao se zvuk te su posjetitelj na taj način stvarali melodiju. Međutim, već nakon 15 minuta zabava je mnogima bila onemogućena jer su stariji posjetitelji iskoristili klupice za - sjedenje. Tako su djeca, željna sviranja po svjetlećim klupicama, morala tražiti slobodno mjesto na klupici pored nogu i stražnjica posjetitelja. Iako je bila ponuđena mogućnost spajanjem preko bluetootha na klupice da bi posjetitelji mogli pustiti svoju omiljenu pjesmu, u vrijeme naše posjete nitko nije iskoristio tu mogućnost.

Magične gljive pun pogodak

Atrakcija "Visualia wall" - zida s dva lica, trajala je svega 10 minuta koliko je trajalo zamračenje Foruma. Čim je upaljena javna rasvjeta to više nije bila atrakcija. S jedne strane zida svijetlili su simboli Visualije, u različitim bojama prilikom prolaska pored njih. S druge strane prikazivani su turistički promotivni spotovi Pule. Jedini događaj koji je čitavu večer pogodio bit Visualije bio je Magic garden. Riječ je o interaktivnoj svjetlosnoj instalacija na kojoj su umjetne gljive mijenjale boju pokretom ruke. Ta je čarolija Visualie trajala duže od ostalih jer je postavljena u neosvijetljenom kutku između Augustovog hrama i Parka mladenaca. Zbog toga njezina čar nije završila nakon 15 minuta, kada je upaljena javna rasvjeta.

Visualia Summer Edition je nastao u suradnji udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule. Podržao ga je Grad Pula, te je sufinanciran sredstvima programa Europske Unije - Kreativna Europa, u sklopu programa Spectrum 16 - Transnational Light.

Žongleri s vatrom zasjenili Visualiju

Visualia je bio centralni događaj na Forumu tek pet minuta, koliko je trajao video mapping. Ostatak večeri je svjetlosna zabava 21. stoljeća (Visualia) pala u drugi plan jer je najveći interes bio za zabavu iz 19. stoljeća - žonglere s vatrom. Oko njih se stvorio obruč od nekoliko stotina ljudi koji su promatrali njihov ples i žongliranje. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter