Ljetna druženja na Librić način

(Arhiva/V. B.)
(Arhiva/V. B.)

Pustolovno ljeto s Monte Librićem stiglo je do svog trećeg izdanja. Gdje će se odvijati ove godine, nakon što je tijekom dva održavanja promijenio dvije lokacije, pitamo voditeljicu programa Slavicu Ćurković.

- Iz godine u godinu nastojimo biti originalni, kako tematski i programski tako i samim mjestom održavanja programa. Nakon avantura u pulskoj starogradskoj jezgri na Kaštelu, zatim pravih morskih pustolovina na kultnom kupalištu Stoja, ove godine u nove izazove krećemo iz vrta Doma hrvatskih branitelja, kojeg ćemo pretvoriti u mjesto naših druženja na već prepoznatljiv Librić način. Prekrasan je to vrt, sigurna sam da ćemo u njemu istinski dobro provoditi zajedničko druženje. Većinu edukativnog i kreativnog sadržaja odradit ćemo u njemu, ali ćemo koristiti i druge prostore, poput naše Castropole, gdje će se, već tradicionalno održavati program "Čitam Pulu" uz prisutnost poznatih autora. Time želimo ukazati na važnost kulture čitanja, a činimo to, nadamo se, isto tako na već prepoznatljiv, zanimljiv i uzbudljiv način. Ali, nećemo samo teoretizirati, puno ćemo i šetati, jer svoj grad možemo zavoljeti i voljeti samo hodajući njegovim ulicama.

- Koja će biti ovogodišnja središnja tema?

- Kako je Pula grad sa snažnom kazališnom i filmskom tradicijom odlučili smo se ove godine dotaknuti upravo tog dijela pulske povijesti. Vratit ćemo se u antičku Pulu i saznati sve o Malom i Velikom rimskom kazalištu, te u 1896. godinu kada su u Politeami Ciscutti, ondašnjem pulskom kazalištu, prikazane prve pokretne slike. Zanimat će nas i koja su to sve kina postojala u Puli, počeci Filmskog festivala, ali i najsuvremenije tehnike stvaranja i projiciranja filma na veliko platno. Polaznici će stečeno znanje moći i praktično primijeniti, jer planiramo zajedno osmisliti i snimiti kratki film te odigrati kazališnu predstavu. 

- Hoće li i opet glavne animatorice biti Rea Korani i Iris Mošnja?

- Da, i mogu reći da s velikim žarom završavaju program koji uskoro počinje. Ove godine, u realizaciji filmske teme pomoći će i Vibor Juhas, svestrani pulski kreativac.

- Od kada do kada traju turnusi i kada su upisi?

- Riječ je o petodnevnim programima koji započinju 17. lipnja i traju do 31. srpnja. Tematski, svaki tjedan ima drugačije sadržaje i naravno, postoji mogućnost upisa u nekoliko termina. Prijave se primaju radnim danima od 8 do 16 sati na broj telefona 222- 865, 099/555-2001 ili mailom na adresu: [email protected]. Rezervacije se zaključuju sedam dana prije početka programa. Više informacija o upisima možete vidjeti na našoj internet stranici www.montelibric.sanjamknjige.hr. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter