Ljeti se u Fažani "školovalo" na tisuće omladinaca

Veliki interes za ne tako daleku prošlost (Z. STRAHINJA)
Veliki interes za ne tako daleku prošlost (Z. STRAHINJA)

Izložba o Omladinskoj političkoj školi u Fažani, koja kroz fotografije, diplome, majice s radnih akcija i slične artefakte podsjeća na aktivnosti omladine prije 30. i više godina, ali i susrete mladih s Titom na Brijunima, može se pogledati u Multimedijalnom centru u Fažani do četvrtka, od 17 do 20 sati.

Omladinski Marš na Učku

Izložbu je postavio Dušan Bogunović, voditelj Omladinske političke škole Saveza socijalističke omladine Hrvatske od 1980. do 1990., u sklopu tradicionalnog susreta bivših omladinskih aktivista na Učki, obilježavajući u subotu 60. godišnjicu prvog Omladinskog Marša na Učku.

- Ove smo godine obilježavajući čuveni Omladinski marš na Učku, mi, nekadašnji omladinski aktivisti iz Pule, odlučili obići i bivšu političku školu u Fažani, a ja sam postavio ovu izložbu, rekao je Bogunović. U Fažanu su stigli nakon susreta na Učki, a druženje su potom nastavili u Vodnjanu.

Na otvorenju se izložbe bivšim omladincima, ali i brojnim Fažancima, obratila načelnica Općine Ada Damjanac s tradicionalnim pozdravom: "Drugovi, zdravo!" Izložene fotografije prikazuju razne seminare političke škole koja se održavala ljeti pod krošnjama borova nedaleko od mora.

Tito i prvi pionirski odred

- Godišnje je kroz školu prolazilo 1.500 polaznika Omladinske političke škole. Smjene, koje su trajale po sedam dana, bile su organizirane po raznim društvenim područjima, pa smo imali sportaše, izviđače, organizirale su se kazališne predstave. Kroz školu su prošli mnogi aktivisti u Hrvatskoj, neki od njih i danas vrlo aktivni, kaže Bogunović. Uz fotografije omladinaca, na izložbi se mogu vidjeti i snimke formiranja prvog pionirskog odreda 50-ih godina i drugi događaji na Brionima gdje se Josip Broz susretao s omladincima i pionirima, a što je posebno zanimljivo mještanima.

Danas od kompleksa političke škole nije puno ostalo - neke su zgrade srušene, a dio kompleksa prodan je privatnim investitorima s Vilom San Lorenzo još u vrijeme Općine Vodnjan. U bijeloj zgradi, prvoj do Fažanske ceste, u kojem su smješteni fažanski komunalci, nalazila se kuhinja i blagovaonica škole, prisjeća se Bogunović koji je bio vidno razočaran sadašnjim stanjem objekata. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter