Ljeti nema zidanja, ali ima posla za keramičare

Maketa idejnog rješenja turističkog kompleksa u Antenalu (Arhiva)
Maketa idejnog rješenja turističkog kompleksa u Antenalu (Arhiva)

Tijekom ljetne sezone 2018. godine, od 15. lipnja do 15. rujna, na području općine Fažane neće se smjeti izvoditi zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije svih građevina. Odluka je to koju su jednoglasno na posljednjoj sjednici u ovoj godini izglasali vijećnici Općinskog vijeća Fažana. Ništa novo, rekli bi. No za razliku od dosadašnjih odredbi unutar Odluke o komunalnom redu iz 2008., kojom se zabrana izvođenja radova od 15. lipnja do 15. rujna iz godine u godinu primjenjivala čak i na unutarnje građevinske zahvate, ovim se aktom brane samo grubi radovi, i to privremeno, odnosno na godišnjoj razini.

Ne spominju se ostali poslovi

Za donošenje ovakve odluke, prema članku 132. Zakona o gradnji, nužno je prethodno bilo pribaviti mišljenje Turističke zajednice općine, a odluka o zabrani radova donosi se za razdoblje u idućoj godini. Dakle, bila je ova sjednica posljednja prilika da se ograniči buka strojeva u ljeto 2018. godine.

Razlog za ovu novu odluku, kako smo već proljetos pisali, rješenje je Visokog upravnog suda kojim van snage stavlja dokumente općina Medulin, Fažana i Ližnjan o zabrani radova u sezoni. Postupak je pred sudom pokrenuo Ceh graditeljstva Udruženja obrtnika Pula zastupajući stav da su općine prekoračile zakonske ovlasti u odnosu na Zakon o gradnji i znatno proširile obuhvat građevinskih radova koji se mogu zabraniti.

U ovoj novoj prohibitivnoj odluci Općine Fažana ne spominju se ostali građevinski poslovi, poput instalaterskih, podopolagačkih, soboslikarskih, fasaderskih i krovopokrivačkih, što znači da nema nikakve zapreke da se oni obavljaju čak i u turističkoj špici.

Zabrana se odnosila i na žbukanje

Do nedavno, zabrana se odnosila i na žbukanje, postavljanje svih vrsta instalacija, izradu podloga i pregrada, uz upotrebu ručnih alata i građevinskih strojeva.

U proljeće nam je presudu komentirala Ada Damjanac, tadašnja načelnica, a sada donačelnica Općine Fažana, riječima da se može pretpostaviti da će mnogi i pri unutarnjim i pri vanjskim radovima koristiti bučni alat na štetu turističkih prohtjeva o zasluženom miru na odmoru te lako izigrati ovakvu odluku.

Zabrana radova ne odnosi se na građevine, odnosno građenje od interesa za Republiku Hrvatsku, na uklanjanje građevina temeljem rješenja građevinske inspekcije ili drugog tijela državne vlasti, a iznimno se mogu izvoditi hitni radovi na popravcima objekata i uređaja komunalne i ostale infrastrukture, nužni radovi na popravcima građevina kada zbog oštećenja postoji opasnost za život i zdravlje ljudi te na projektima od interesa za Općinu Fažanu.

Kazna do 50 tisuća kuna

Nadzor nad provedbom odluke o zabrani zemljanih radova i izgradnje konstrukcije provode komunalni redari, u skladu sa odredbama Zakona o građevinskoj inspekciji. Investitor ili vlasnik građevine koji krši odluku bit će kažnjen novčanom kaznom određenoj Naputkom o novčanim kaznama iz 2015. godine. Kazna za fizičke osobe iznosi od 3.000 do 50.000 kuna, a za pravne od 10.000 do 150.000 tisuća kuna. Naputak ne pogoduje bahatim investitorima koji imaju običaj platiti kaznu i neometano nastaviti s radovima jer predviđa uzastopno podnošenje kazni dok se radovi i ne obustave, a svakim novim ispisivanjem redari povisuju kaznu. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter