"Ljepši svijet" za mali broj ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavica Marin preksinoć se u Muzeju suvremene umjetnosti Istre predstavila “Ljepšim svijetom”, performansom koji je zapravo dio aktualne izložbe “/Re/konstrukcije identiteta” u ovom prostoru. Njen performans koji se sastojao od omatanja, odnosno povezivanja stupova u glavnoj prostoriji plastičnom trakom, bio je dorada, dovršenje instalacije jer se u tom ograđenom prostoru nalazio jedan sloj komada plastike, na prvi pogled nešto poput tepiha od otpadne industrijske folije.

“Ljepši svijet” je svojevremeno nastao za izložbu u Muzeju Lapidarium u Novigradu, a Marin ga je počela raditi na novigradskom Arterija festivalu vizualnih umjetnosti, ciljano za izložbu u muzeju.

- Postav u Lapidariumu ispao je savršeno, bila je to instalacija u pravom smislu riječi. I unutarnji i vanjski prostor je predstavljao izložbu. Dio ovog rada je u stalnom postavu pulskog MSUI-ja, isto se zove “Ljepši svijet” i postav je savršen, a ovaj rad je sasvim drugačije postavljen, kaže Marin koja u svojim radovima govori o gorućim problemima suvremenog društva, ekologiji, konzumerizmu itd.

- Mi živimo u zatvorenom krugu, bilo da je riječ o industrijskom ili svakodnevnom otpadu koji svakodnevno koristimo. Kupujemo ponuđeno, ne samo ono što nam je potrebno, pa to bacamo i onda opet plaćamo da se netko brine o tome tako da živimo u zatvorenom krugu i naše se društvo guši u tom smeću. “Ljepši svijet” je u ovom postavu, ali prvenstveno u novigradskom, zatvoren krug, neću reći bajkovit, ali ljepši od ovog o kojem sam govorila. Ovaj postav je sasvim drugačiji, dio tog postava je postavljen između ovih stupova i to mi je automatski odredilo performans koji sam izvela večeras. Kroz njega sam htjela naglasiti da je ljepši svijet samo za mali broj ljudi, zato je on sam po sebi već ograničen pa sam ga sa ovom trakom htjela potpuno ograditi i zatvoriti, kaže Marin koja ističe da o mračnim temama govori na vizualno radostan način jer na koncu ljude želi razveseliti, a ne ih opteretiti. Performans će se ponoviti idući petak. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter