Ljepotu Arene nagrđuje neuređen okoliš

Arena (M. ANGELINI)
Arena (M. ANGELINI)

Nadolazeći uskrsni praznici označit će početak ovogodišnje turističke sezone, a gosti će početi puniti Arenu, drugi najposjećeniji spomenik kulture u Hrvatskoj kojeg je samo u prošloj godini posjetilo više od 360 tisuća posjetitelja. A goste uokolo Arene dočekuje sve samo ne izgled dostojan najljepšeg spomenika u državi. Ljepotu i grandioznost nagrđuju zapuštene površine, staze i šetnice, nogostupi i parkirališta.

Sanacija nogostupa

Više od tri milijuna turista stigne svake godine u Istru, deset posto ih kupi ulaznicu za razgledavanje unutrašnjosti Arene, a najmanje dvostruko više ih razgledava ovu velebnu građevinu i izvana. Umjesto da stoga, osim monumentalnog spomenika, imaju prigodu vidjeti i odnos Pule prema okruženju dostojnom takvog spomenika, gosti se bore s derutnim nogostupom, prolaze kroz očajnu zelenu površinu i stepenište sa sjeverne strane Arene za koje je bespotrebno više trošiti riječi jer se za svake veće kiše pretvara u bazen.

Kako saznajemo, u ovogodišnji proračun uvršten je tek projekt uređenja nogostupa iznad Arene koji je prepun rupa i udubljenja.

- Trenutno je u procesu ishodovanje građevinske dozvole za projekt uređenja, odnosno sanacije nogostupa s gornje strane Arene, zajedno s izgradnjom oborinske odvodnje prometnice. Procijenjena vrijednost radova, prema projektantskom troškovniku, iznosi 830 tisuća kuna bez PDV-a. Samo trajanje radova nije moguće predvidjeti budući da se radi o arheološkom nalazištu. Osim spomenutog, bit će potrebno izvesti sanaciju svoda i osiguranje dijela antičkog tunela koji vodi iz borilišta amfiteatra prema sjeveroistočnoj kuli te se nastavlja ispod ograde amfiteatra prema lokaciji na kojoj će se izvoditi radovi, kažu iz Odsjeka za informiranje Grada Pule.

Uređenje serpentine

No, samo uređenje nogostupa je premalo da bi okoliš Arene izgledao pristojno. Inače, okućnica Arene nije pod ingerencijom Arheološkog muzeja Istre koji skrbi o pulskim spomenicima, već u ingerenciji Grada Pule koji još uvijek nije uredio okoliš kakav, primjerice, ima Verona oko svog amfiteatra. Malobrojni gradovi u svijetu koji imaju amfiteatar koriste taj spomenik kao mjesto oko kojeg se gosti mogu zadržati i uživati u spomeniku, a promet je ili potpuno zabranjen ili značajno limitiran.

Još uoči prošlogodišnje sezone, točnije u travnju lani, najavljivalo se da Grad ima plan za uređenje serpentine s navodnjavanjem te da će se krenuti u taj projekt. Očekivalo se da će se urediti i park sa zapadne strane kako bi se Arena uklopila u okoliš koji je adekvatno riješen. Grad je u posljednje vrijeme uložio više od dva milijuna kuna u uređenje parkova, Titovog na Rivi, ali i Mornarički, no u okoliš Arene nije se uložilo.

- Projekt za uređenje serpentine je pripremljen, a budući da je u pitanju krajobrazno uređenje, projekt ne podliježe dozvolama. Kako bi se cijela zona u potpunosti uredila, bez naknadnih kopanja i prekopavanja, u tijeku je izrada projektne dokumentacije javne rasvjete oko Arene te će konačna realizacija zahvata krajobraznog uređenja započeti nakon okončanja postupka ishodovanja dozvola potrebnih za javnu rasvjetu, kažu iz gradske uprave.

Stepenište čeka "papire"

Definitivno najgora je situacija sa sjevernom stranom Arene, točnije stepeništem. Zelena površina koja prethodi kamenim stepenicama i same stepenice, uistinu su najbolji pokazatelj neprimjerenog odnosa prema okolišu Arene. Slomljene, iskrivljene, propale stepenice, ispod kojih bi Arheološki muzej rado uredio toliko potrebni sanitarni čvor za potrebe održavanja manifestacija u amfiteatru, godinama vape za obnovom, a u međuvremenu se i dalje razmišlja o nužnoj obnovi.

- Što se tiče uređenja stepeništa sa sjeverne strane Arene, ove je godine u planu izrada projektne dokumentacije i ishodovanje potrebnih dozvola, a o samom zahvatu moći će se više reći nakon što spomenute predradnje budu zadovoljene. Treba napomenuti da će se u cijeli postupak uključiti i Arheološki muzej Istre da bi se izradilo kvalitetno i cjelovito rješenje. Kako bi se cijela priča oko uređenja sjeverne strane Arene u potpunosti zaokružila, u sklopu navedenog zahvata uredit će se i zelena površina ispod stepenica, zaključuju iz Grada Pule priču o uređenju okoliša Arene. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter