Ljepote Bugarske na čudesno lijepim razglednicama

Grad Nesebar - danas pod zaštitom UNESCO-a
Grad Nesebar - danas pod zaštitom UNESCO-a

"Europa u Bugarskoj", naziv je doista atraktivne izložbe fotografija koje pričaju priču o ljepotama Bugarske. Fotografije, a ukupno ih je 26, kao s razglednica prikazuju prirodu, baštinu i kulturu ove europske zemlje o čijim je znamenitostima i ljepotama prilikom otvorenja izložbe govorila veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj Tanya Dimitrova.

Naime, izložba je rezultat posjeta veleposlanice Bugarske Rovinju koja je u društvu čileanskog ambasadora u Hrvatskoj Juana Luisa Nilo Valledora boravila u protokolarnom posjetu. Kako se moglo vidjeti, a što su gledatelji odmah i prokomentirali, ova je izložba ujedno i veliki turistički promotor Bugarske - zemlje s kojom Hrvatska, kako je istaknula veleposlanica, ima višestoljetno prijateljstvo i odlične kulturne veze, a čak stotinjak mladih danas u Zagrebu studira bugarski jezik.    

Izložba, koja se može razgledati sljedećih osam dana, u fokus interesa postavila je posebnosti - od činjenice da je Bugarska najveći proizvođač ružinog ulja, preko podatka da posjeduje 37  planina od kojih je osam iznad 2.000 metara, čudesne mostove - fenomen u zapadnim Rodopima, do samostana "Sveti Ivan Rilski", gradove Sozolpol - jedan od najstarijih na Crvenom moru ili  Nesebar, nastao prije 3.200 godina, danas pod zaštitom UNESCO-a. (N. ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter