Ljepota na drugi pogled

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moda je puna neobicnih pojava i zakljucaka, poput: "Cetrdesete su nove tridesete". Zatim slijedi legendarna parola minimalista: "Više je manje" (odnosi se na kolicinu odjece, ali tko bi se odrekao punih polica, vješalica koje pucaju pod težinom i krkljanca u ormaru koji vlada zbog kolicine odjece?). Najnovija neobicna parola kaže kako je neutralna nova crna, a odnosi se na boje. To isto su dizajneri tvrdili protekle zime, samo se to odnosilo na sivu, a kako ljeti nitko ne želi izgledati poput žalosnog miša, sivu su zamijenili tonovi u boji kože. Tko bi to nosio usred svih tropskih boja i golemog nakita, tu prividnu anemiju u konkurenciji žarkih torbi i još žarkijih sandalica, pitate se...

No, ne žele svi ljudi biti napadni. Odjecom i stilom ne žele nalikovati drugima. Ne teže biti najuocljiviji na partyju i ulici, isticati se po svaku cijenu, vrištati na prvi pogled, reci sve o sebi izgledom koji prije svega plijeni pažnju. Nije im cak ni do ljetnog presvlacenja u crvene, zelene, žute i plave boje, i prikljucivanja jatu živopisnih modnih papiga koje zajednicki slijecu na plaže i ulice, u shopping centre i kafice, pa se usred tog veselja katkad ne razlikuje gdje pocinju osobe, a gdje žarko obojene ogrlice, torbe i sandale, topici i haljine. Sve to ignoriraju ljubiteljice diskretnog šarma odjece u neutralnim bojama kože, koje su uglavnom urbano orijentirane, jer bljedunjavi tonovi nisu tipicni ni za jedan od uobicajenih stilova ni trendova, možda zato i što traže više pažnje.

Boja kože nije za svakoga
Stil neutralnih boja nalazi se izmedu odmjerenog i pretjeranog jer nije ni ekscentrican ni avangardan.
Sezona neutralnih boja i prigušenih kombinacija, koje ce se primijetiti na drugi pogled, više potice na duže otkrivanje i zainteresiranost koja nije prolazne prirode. Cesto dolazi s dahom retra, nekome je dosadan, a nekome fin. Nema svatko razumijevanja ni strpljenja graditi takav imidž, teško ga je postici brzopoteznim rješenjima i samo jednim skokom do trgovine, on se ne stjece uobicajenom utrkom za trendovima vec dugogodišnjim formiranjem dobrog ukusa. Pritom je, umjesto svakog najnovijeg izvješca s revija, cesto važnije poznavati pa primijeniti povijest umjetnosti i njezine razlicite epohe, arhitekturu i slikarstvo, neprolazne zakonitosti estetike.

Najbolje nakon tridesetih
Neutralne boje i diskretan stil najbolje pristaju nakon dvadesetih, pa i tridesetih godina, koje doista treba iskoristiti za sve stilske ludorije, jer cemu se ustrucavati neonski histericno zelene, nepodnošljivo kicasto ružicaste, dezena s toliko boja da ih je teško i gledati, svega što se tada smije i može?! Za sve koji su se iživjeli u takvom izgledu ili se na njega nikad nisu ni odvažili, bijeg od boja i napadnosti dopušta pogled na kvalitetu, materijale, i osobito krojeve, a da pri tome niti jedna od novih haljina diskretnog stila ne djeluje ni dosadno ni uobicajeno, predvidljivo ili vec toliko puta videno. Na njima se sada, umjesto dezena koji rado znaju pokriti nesavršenosti, vide detalji dobrog šivanja, zanimljivo izvedeni rubovi, a prate ih široki pojasevi i velike torbe. Jer dok se u dvadesetima modna hrabrost pokazuje na jedan nacin, u, primjerice, minihaljini, kratkoj da kraca biti ne može, ili pak pojasom koji glumi suknju, ili svaki mjesec novoj boji kose, koja se uskladuje s bojom Converse tenisica ili vec neke druge neformalne obuce, nakon toga vrijedi pokazati što se sve usvojilo u toj fazi modne obuke, a odnosi se na krojeve, ukrase i materijale.

Na ulici i u svom okruženju mnogi ce sada, umjesto uvijek istih izgleda, poput onog brazilskih modela, vidjeti originalno žensko bice s ukusom i stilom, koje ne želi sve osvojiti na prvi pogled. To je u modi sve cjenjenije za znalce koji se, umjesto oko onoga što je lako dostupno, vole potruditi oko kvalitete.


Podijeli: Facebook Twiter