Ljekovito vino zasićeno antioksidansima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O dobrobiti crnog vina za zdravlje dugo se raspravlja, a australski biokemičar vjeruje da je stvorio kapljicu tako bogatu antioksidansima da bi mogla liječiti niz bolesti. 

Znanstvenik Greg Jardine iz Brisbanea kaže da je patentirao skupinu sastojaka stvorenih tijekom proizvodnje vina koja djeluje protuupalno i mogla bi se boriti protiv niza stanja poput artritisa i kroničnog umora. 

Ranija istraživanja već su sugerirala da unos manjih količina crnog vina može pomoći da ljudi dulje žive i može štititi od srčanih bolesti. 

Jardine vjeruje da je stvorio ukusno piće koje bi moglo imati zamjetne učinke na poboljšanje zdravlja. "Mi smo digli taj antioksidans, koji postoji u malim količinama u vinu, na razinu na kojoj može nešto i učiniti", kazao je Jardine za AFP. 

Jardine kaže da je obogaćivanje vina antioksidansima učinilo to piće nepitkim, zbog previše tanina, no nakon što su antioksidansi postali topivi u mastima lakše ih se apsorbiralo u tijelu i samo vino postalo je ukusnije. 

Njegovo je vino stvoreno uobičajenom tehničkom proizvodnje vina no poduzeti su koraci da se 'pojačaju' neki dijelovi postupka koji se normalno odvijaju na puno nižoj razini intenziteta. "Nismo učinili ništa izvan postupka proizvodnje vina - naša je boca, boca pravog suhog crnog vina", kaže Jardine.

Ta "tehnologija modificiranja polifenola" može se koristiti i kod proizvodnje drugih vrsta pića ili hrane, dodaje Jardine.  

Farmakologinja Lindsay Brown, koja je ispitala Jardineove sastojke na sveučilištu Southern Queensland, kaže da se čini da imaju pozitivni učinak na zdravlje štakora oboljelih od artritisa. "U potpunosti spriječavaju upalu, oticanje i krutost zglobova," kaže o sastojcima koji su ispitani početkom 2012. nakon što su izdvojeni iz vina radi istraživanja. 

No, smatra da postoje potencijalni problemi oko ideje uzimanja vina u medicinske svrhe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter