Ljekovita svojstva peršina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za vecinu ljudi peršin ima samo dekorativnu svrhu. Ali, on je cijenjen i zbog svojih ljekovitih svojstava.

Svake godine tone ove mirisne biljke krase razne obroke, a završe bacene s ostacima hrane. No peršin nije samo "lijepo lice"! On olakšava infekcije mokracnog trakta, potice rad bubrega, sprjecava urodene mane, te olakšava predmenstrualne tegobe, piše Ordinacija.hr.

Ovo zelenje sadrži dva važna sastojka, myristicin i apiol. Zahvaljujuci njima, peršin povecava protok mokrace te pomaže pri uklanjanju infekcije mokracnog trakta. Grickanje peršina u danima prije mjesecnice otklanja višak tekucine iz tijela, te sprjecava predmenstrualno nadimanje.

Iako se peršin obicno koristi u malim kolicinama, jednako je ljekovit kao i ostalo povrce. Pola šalice svježeg peršina sadržava 40 miligrama vitamina C te zadovoljava 70 posto dnevnih potreba. To je više nego što sadrži cijela naranca. Peršin je dobar izvor folne kiseline koja je organizmu potrebna zbog stvaranja crvenih krvnih stanica i sprjecavanja urodenih mana.


Podijeli: Facebook Twiter