Ljekarne ostaju bez stranih lijekova?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog Ugovora o etickom oglašavanju lijekova koji pred njih stavlja nove financijske obveze, Hrvatska udruga inovativnih proizvodaca lijekova (CARPC) i Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga proizvodaca lijekova (HUP-UPL) zatražile su hitan sastanak s ministrom zdravstva Darkom Milinovicem, kojega smatraju odgovornim za, kako kažu, neprovediv i pravno dvojben dokument koji bi mogao naštetiti farmaceutskoj industriji, ali i pacijentima.

Prema tom ugovoru, "koji uvodi reda u odnos farmaceuta i lijecnika", farmaceutske kuce moraju kvartalno uplacivati HZZO-u tri posto svog godišnjeg prometa lijekovima, a u razgovoru s pojedinim lijecnikom smiju provesti najviše 15 minuta mjesecno.

- Ugovor nije ni u cijem interesu, nije uvažio prijedloge farmaceutske industrije i ustvari samo potvrduje monopolisticki položaj HZZO-a, koji potpisivanjem ugovora uvjetuje uvrštavanje novih lijekova na listu. Zbog takvog odnosa, najveci dio tereta mogli bi podnijeti pacijenti, kojima ponekad život ovisi o lijekovima i cinjenici jesu li na listi - upozorava Sani Pogorilic, izvršni direktor CARPC-a.

Po tempu uvrštenja novih lijekova na listu koju pokriva zdravstveno osiguranje ionako kaskamo za zemljama Europske unije, pa bi nove prepreke u tom postupku dodatno otežale dostupnost novih lijekova hrvatskim pacijentima. Kako se neslužbeno doznaje iz farmaceutskih krugova, realno je ocekivati da neki proizvodaci lijekova, uglavnom velike inozemne kompanije, nece pristati na jednostrano uvodenje novih obveza kakve ne postoje nigdje u Europi.

Takvima ce HZZO, jasno je receno, uskratiti mogucnost podnošenja zahtjeva za uvrštenje njihovog lijeka na listu lijekova, što znaci da bi pacijenti ostali zakinuti za nove lijekove koji ce se pojavljivati na europskom tržištu.

Bi li pacijenti mogli biti na šteti ako farmaceuti odbiju potpisati ugovor s HZZO-om, Udrugu hrvatskih pacijenata (UHP) ni najmanje ne brine. Glavno im je, kažu, da se riješi pitanje ucestalih posjeta farmaceutskih predstavnika lijecnickim ordinacijama.

Ministar Darko Milinovic zasad ne odgovara na zahtjev farmaceuta za razgovorom o spornom ugovoru. Buduci da su takva pravila njegova zamisao, koju je osobno promovirao u medijima, malo je vjerojatno da ce od nje odustati pod pritiskom farmaceuta. Hoce li oni pristati na uvjete kakvi ne postoje na zapadnom tržištu lijekova, vidjet ce se narednih dana.


Podijeli: Facebook Twiter