Ližnjemoro: Lugarnica pretvorena u vilu s bazenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stara lugarnica iz doba Austrougarske koja je u vlasništvu države, odnosno Hrvatskih šuma, ovih je dana izazvala pravu buru u medijima.

Naime, bivša je lugarnica, znana i kao gvardijanova kuca, u šumi Ližnjemoro na podrucju Grada Vodnjana obnovom zapocetom 2006. pretvorena je u lijepu dvokatnicu u kojoj su cetiri apartmana, konferencijska dvorana i prateci sadržaji, a ispred nje u ogradenom vrtu sa zelenim, uredno pokošenim travnjakom, napravljen je bazen s popratnom vrtnom kuhinjom. U njenu je obnovu kroz šest godina uloženo 1,4 milijuna kuna.

Premda se spominjalo da se radi o objektu bez gradevinske dozvole i to usred šume, šef proizvodnje Hrvatskih šuma - Uprave šuma Buzet Predrag Trope odgovorio je da u cijeloj ovoj prici nema niceg spornog.





- Ne radi se o novosagradenom objektu usred šume, nego o staroj lugarnici koja je uz sebe imala kokošinjac i još dva popratna objekta u dvorištu, i na temeljima tih objekata, dakle u postojecim gabaritima objekta koji je ucrtan na toj zemljišnoj cestici još od doba Austrougarske, obnavljala se zgrada. Cak je vrtna kuhinja uz bazen ucrtana u zemljišnim knjigama kao zasebna zgradna cestica.

Naš glavni cilj bio je da se ta derutna zgrada stavi u funkciju u cilju povecanja prihoda Hrvatskih šuma kao trgovackog društva koje se uz redovne, okrece i drugim izvorima prihoda, pogotovo u Istri gdje se ovakvi objekti mogu staviti u funkciju turizma, objasnio je Trope.

No, od prijašnjeg zdanja itekako odudara bazen, a za našeg posjeta bio je prazan i prekriven ceradom. Prije godinu i pol dana, kaže Trope, predali su papire da se ucrta u zemljišne knjige, no to još uvijek nije ucinjeno zbog nekih promjena u zakonu. Isto se tako, dodaje Trope, ocekuje se i da Ministarstvo turizma kategorizira objekt da bi vec ovu ljetnu sezonu kuca bila otvorena za prve turiste. (Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC, snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter