Ližnjanski taksisti ljuti na pulske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ližnjanski taksisti oštro negoduju zbog sporazuma izmedu Opcine Ližnjan i Grada Pule koji dopušta pulskim taksistima poslovanje na ližnjanskom podrucju, a prije svega kod Zracne luke Pula. Smatraju, naime, da je tim sporazumom, koji je na snazi vec godinu dana, prekršen Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja buduci da nije primijenjeno nacelo razmjene prava taksiranja - pulski taksisti mogu taksirati na podrucju opcine Ližnjan, dok Ližnjanci to ne mogu raditi u Puli.

- Tražimo samo pravednost. Pulski taksisti mogu dovesti putnike na aerodrom i ukrcati ih natrag za Pulu ili neko drugo mjesto, dok mi Ližnjanci možemo voziti putnike s aerodroma, no ne možemo ih ukrcavati nigdje drugdje osim na podrucju ližnjanske opcine, rekao nam je jedan od pet ližnjanskih taksista Željko Žbulj.

Kap koja im je prelila cašu bilo je tumacenje izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kojim je lokalna samouprava dužna dati dozvolu za obavljanje taksi prijevoza svakom kome državna uprava izda licencu. Primjenom izmijenjenog zakona, naime, otvaraju se vrata konkurenciji koja ce, izmedu ostalog, eventualno nuditi i niže cijene usluga taksi prijevoza.

O detaljima sporazuma i zahtjevima ližnjanskih taksista opcinski procelnik Stevo Jelicic kazao nam je da Opcina Ližnjan nije donijela nikakvu odluku o taksiranju na podrucju opcine te da taksisti uslugu obavljaju temeljem licence.

- Tko ce i gdje taksirati nije u nadležnosti Opcine, rekao je Jelicic. Što se tice spora oko taksiranja na podrucju Zracne luke Pula, Jelicic je kazao da prijevoz putnika na aerodrom mogu svi obavljati, no u pitanju je korištenje parkirnih mjesta, što je po njegovom mišljenju u nadležnosti zracne luke.

- Zracna luka ni u kojem slucaju ne odreduje tko ce, u kojem broju i kada koristiti taksi mjesta jer to nije u našoj ingerenciji, rekao nam je voditelj tehnickog sektora i razvoja Zracne luke Pula Andrija Kuzmanic. Napomenuo je da taksi službi nude samo opciju kupnje povoljne mjesecne karte za korištenje tih 11 parkirnih mjesta te da sukladno tome, oni taksisti koji ne kupe povoljniju mjesecnu kartu placaju punu cijenu parkinga.

Hoce li se spor ližnjanskih i pulskih taksista riješiti do turisticke sezone koja samo što nije pocela ili cemo opet svjedociti grubim nasrtajima na turiste na aerodromu kao prije nekoliko godina - kada su se za putnike natezali pulski taksisti i vozaci tvrtke City car - ubrzo cemo doznati.


Podijeli: Facebook Twiter